Aktualności Doradcy Smaku

istock_000012070165mediumprzyprawy

ABC Przypraw - Przyprawiamy szparagi

Każdy, kto zastanawiał się, czym przyprawić szparagi tak, aby w pełni podkreślić ich szlachetny i delikatny smak na pewno sięgnąłby po sól i pieprz. Warto sięgnąć po sól o grubszej konsystencji jak na przykład Sól morska czy pieprz czarny ziarnisty w młynku Prymat. Wyrazista struktura soki i pieprzu nieco inaczej nadaje smaku niż przypraw drobno zmielona. To także naturalna i piękna w swojej prostocie ozdoba.  Jednak jest jeszcze jedne smak doskonały do szparagów -  Gałka muszkatołowa mielona! Doskonałe też będą bardziej pikantne przyprawy jak Imbir czy Papryka ostra.

Gałka muszkatołowa mielona Prymat wyróżnia się ostrym i jednocześnie nieco gorzkawym smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Nadaje intrygujący aromat pikantnym potrawom i wzbogaca smak słodkich deserów i napojów. Jednym słowem gałka muszkatołowa mielona jest niezbędna w kuchni każdego smakosza. Świetnie podkreśli także smak zupy kremu ze szparagów czy sosów serwowanych do tego wybornego warzywa.

Natomiast miłośnicy pikantnego smaku chętnie przyprawią szparagi czymś bardziej wyrazistym a nawet egzotycznym jak papryka ostra czy imbir. 

 

DUET KREMÓW SZPARAGOWYCH Z GRILLOWANYMI KREWETKAMI

 

 

Składniki dla 4 osób:

300 g białych i zielonych szparagów

2 nieduże ziemniaki

1 cebula

100 ml oliwy z oliwek

2 x 500 ml rosołu warzywnego Kucharek

200 ml śmietany 36%

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Cukier

80 g krewetek 16/20

½ łyżeczki Imbiru Prymat

½ łyżeczki sambal oelek lub Papryki ostre

1 łyżka upalonych ziaren słonecznika

 

Sposób przygotowania:

W dwóch garnkach zagotować po 500 ml rosołu warzywnego. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać ją do gotujących się wywarów. Szparagi umyć, obrać i włożyć do wywaru, każdy rodzaj osobno. Zupy doprawić do smaku cukrem, solą czosnkową i pieprzem Prymat. W celu zagęszczenia zupy można dodać do każdej z nich po jednym ziemniaku. Zupy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i zabielić śmietaną. Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i sambal oelek, zgrillować i podawać wraz z zupą. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz