Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_63395103_xs

Domowe lody – najlepszy deser na lato

Domowe lody to z pewnością jedne z najsmaczniejszych deserów, jakie uda się nam przygotować tego lata. W odróżnieniu od zimnych przysmaków dostępnych w sklepach, lody przygotowane w domu mają niepowtarzalny smak. Dlaczego? Ponieważ są robione na bazie żółtek! Przedstawiamy kilka przepisów, które zainspirują nas do stworzenia zimnych deserów.  

Idealnie kremowa konsystencja, intensywny smak i naturalne, aromatyczne dodatki - wystarczy dosłownie kilka składników, odrobina czasu na ich połączenie i parę dłuższych chwil, podczas których nasz deser odpowiednio się zmrozi w lodówce. Domowym lodom, wzbogaconym o ulubione owoce czy bakalie wprost nie można się oprzeć! O czym powinniśmy pamiętać, aby cieszyć się ich doskonałym smakiem? Przed przystąpieniem do kulinarnych zmagań, upewnijmy się, że posiadamy składniki najwyższej jakości. Czego będziemy potrzebować? Oprócz m. in. mleka i cukru, śmietanę kremówkę z zwartością tłuszczu 36%, koniecznie dobrej sprawdzonej firmy oraz jajka - najlepiej od kur z chowu wolnowybiegowego, takie jak od Kurki Wolnej. Z taką bazą składników, możemy bez obawy o efekt końcowy zacząć przygotowywać ulubioną wersję deseru!

Dla tych, którzy są wprost uzależnieni od smaku waniliowego, polecamy bardzo prosty sposób na przygotowanie zimnego arcydzieła. Białko i śmietanę należy ubić na sztywno, żółtka miksujemy z cukrem, następnie wszystko delikatnie  łączymy i dodajemy rozciętą laskę wanilii, z której wyjmujemy uprzednio nasionka. Czy istnieje prostszy sposób na przygotowanie tak wyśmienitego deseru?

Fani bardziej aromatycznych, bakaliowych smaków z pewnością spróbują przepisu na lody migdałowe z orzeszkami. W trakcie przygotowywania masy należy dodać migdałowy aromat, a na sam koniec rozdrobnione w blenderze orzeszki. Można pokusić się również o wzbogacenie tak przygotowanego deseru odrobiną alkoholu. Znawcy polecają m. in. likier Baileys lub inny likier o orzechowym smaku.  

A na koniec, intrygujący, jednak prowadzący do niesamowitych doznań smakowych przepis na lody… z chałwą! Z głównych dodatków potrzebujemy jedynie rodzynek, migdały i chałwę. Pamiętajmy też o kilku istotnych wskazówkach, udzielanych przez domowych mistrzów zimnych deserów – m. in. w trakcie ubijania jajek na parze stopniowo dodawajmy cukier. Dla mniej zaawansowanych, polecamy też zakup maszynki do robienia lodów – dzięki niej na pewno nie wytrącą się kryształki lodu w procesie zamrażania, a lody będą miały idealną konsystencję. Życzymy smacznego!

 

Komentarze

  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wymienienie składników to dla Was przepisy? poziom Waszych wpisów ostatnimi czasy jest żenujący. lepiej wcale nie pisać niż pisać "na odwal".

Dodaj komentarz