Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_52589267_xs

Sezon na: Inspirującą botwinkę

Nowalijkowe szaleństwo trwa. Co prawda w sklepach przez cały rok czasu można kupić rzodkiewkę, szczypiorek czy sałatę, jednak to właśnie teraz polska wiosna zaczyna obradzać w to co najlepsze – polskie warzywa.

Jedną z ciekawszych nowalijek są młode buraki, czyli botwinka. Buraki w wielu krajach są zupełnie nieznane kulinarnie, a warzywo uchodzi za egzotyczne. Natomiast polska kuchnia zna od lat botwinkę, a jedną z ulubionych zup jest zupa z młodych buraczków - botwinka.

Buraki to korzeniowe warzywo, o specyficznym, słodkim smaku i głębokiej, apetycznej barwie. Kiedy buraki są jeszcze młode, można też spożywać łodygi oraz młode liście.

Warto wiedzieć, że botwinka nie musi „skończyć” w zupie. Świetnie komponuje się z kaszą, jajami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek.

Liście i łodygi botwinki można ugotować na parze. Młode liście botwinki można dodać do sałatki czy przygotować farsz do pierogów. Z botwinką można porządzić nawet omlety, muffinki, pizzę, risotto, klopsa, wytrawne ciasta…

Czy botwinka dla Was to tylko zupa?

 

Chłodnik z botwinki

 

Składniki :

1 pęczek botwinki

100 ml śmietany kremówki

250 ml  jogurtu naturalnego

250 ml kefiru

1 łyżka octu winnego

6 rzodkiewek

2 świeże ogórki

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

2 ząbki czosnku

100 g  cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs

4 ugotowane jajka przepiórcze

Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

 

Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą sałatą z botwiny i kiełkami

 

Składniki dla 4 osób:

2 polędwiczki wieprzowe

2 pęczki świeżej botwinki

1 opakowanie sałaty rukola

1 pęczek rzodkiewki

100 g opakowanie kiełków słonecznika

ser Parmezan

Przyprawa do wieprzowiny Prymat

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy, obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, przekładamy na blachę i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Pod koniec pieczenia polędwiczki przygotowujemy sałatę – płuczemy rukolę i botwinę, odcinamy twarde końcówki. Liście przekładamy do miseczki, dodajemy umyte i poszatkowane na cienkie plasterki rzodkiewki. Sos sałatkowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Upieczone polędwiczki kroimy na kawałki. Na talerzu układamy sałatę, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, a na wierzchu układamy plastry polędwiczki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz