Aktualności Doradcy Smaku

zeberka-wieprzowe-z-grillowana-papryka-sos-barbecue.prymat-08.2013125500

ABC Smaków: Nowe smaki musztard doskonałe na grilla

Wraz z ciepłymi dniami zaczyna się czas grillowania. A jak grillowanie to i musztarda, która jest jednym z najlepszych dodatków do potraw z rusztu.

                                                                                                                            

Trudno sobie dziś wyobrazić klasyczną kiełbasę, soczystą karkówkę czy szaszłyki bez dodatku aromatycznej musztardy. Musztarda to zarówno dobry dodatek do mięs, jak i składnik marynat, dzięki którym mięso będzie bardziej kruche. Warto też dodać musztardę do sosów sałatkowych, szczególe vinaigrette. Na ten sezon obok znanych już smaków, takich jak musztarda sarepska, delikatesowa, chrzanowa, kremska, rosyjska, oferujemy dwie nowości.

 

Musztarda stołowa to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw w polskiej kuchni. Dzięki swojej delikatnej, kremowej konsystencji oraz łagodnemu smakowi idealnie pasuje do kanapek, sałatek, potraw mięsnych oraz wędlin.

 

Musztarda francuska charakteryzuje się łagodnym smakiem i gruboziarnistą konsystencją. Kolorowe ziarna gorczycy oraz dodatek octu winnego czynią z niej wyborny dodatek do potraw mięsnych na ciepło i na zimno, a także do serów, jaj oraz sałatek.

 

Warto wiedzieć, że

Musztarda zawiera niewiele kalorii, bo ledwie 10 kcal w jednej łyżeczce, zatem można dzięki niej ożywić smak dietetycznych potraw.

 

Domowy burger witaminowy

 

   

 

Składniki dla 4 osób:

-4 bułki razowe lub wieloziarniste

-400 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej głowa od polędwicy lub ligawa)

-50 g pokrojonego w drobną kostkę masła

-1 opakowanie rukoli

-1 pęczek rzodkiewek

-1 pęczek cebulki dymki

-1 długi ogórek

-1 opakowanie dowolnych kiełków np. słonecznika

-150 g serka kremowego

-1 żółtko

-Przyprawa do mięsa mielonego PRYMAT

-Sól ziołowa, Pieprz ziołowy PRYMAT

-Musztarda francuska PRYMAT

 

Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtko, sól i pieprz do smaku oraz masło. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety.

Wieloziarniste bułeczki przekrajamy na pół. Połówki bułek i kotlety układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po ok. 5 minutach, gdy bułki będą chrupkie, wyjmujemy je z pieca. Mięso pozostawiamy na kolejne 10 minut.

Przygotowujemy warzywa – myjemy sałatę, rzodkiewkę, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, cebulkę z dymki w półkrążki, a szczypiorek drobno siekamy. Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, ogórka i rzodkiewki. Na wierzch układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułeczki i podajemy.

 

Medaliony z polędwicy wołowej na szpinaku

 

  

 

Składniki dla 4 osób:

650 g medalionów z polędwicy wołowej

1 łyżka świeżo mielonego Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat

2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat

3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Do smaku: Sól morska Prymat

 

Sałatka:

200 g świeżego szpinaku sałatkowego

10 pokrojonych w cząstki pomidorów koktajlowych

1 pokrojoną w piórka czerwoną cebulę

5 łyżek Sosu sałatkowego włoskiego z bazylią i oregano Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu

 

Sposób przygotowania:

Mięso podzielić na 8 kawałków, natrzeć musztardą i oprószyć świeżo młotkowanym pieprzem. Tak przygotowane medaliony krótko podsmażyć na rozgrzanym maśle. W dużej misce wymieszać umyty szpinak, pomidory i cebulę, wlać sos, całość wymieszać i doprawić do smaku. Medaliony wołowe podawać z sałatką szpinakową i grzankami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz