Aktualności Doradcy Smaku

grilowane-warzywa-05.2013114748

Sezon na grillowanie

Długi weekend majowy przed nami. Lada moment wielu z nas wyruszy w dalsze lub bliższe podróże, weekendowe wypady czy na wycieczki. Jednak dla wielu Polaków idealną formą wypoczynku będzie grillowanie we własnym ogródku z rodziną i przyjaciółmi.

Grillowanie ma w sobie wszystko, co lubimy – swobodną atmosferę, pyszne jedzenie i przebywanie na świeżym powietrzu. Grillowanie jest dla wszystkich, zarówno starszych, jaki młodszych, w rodzinnym gronie, jak i z przyjaciółmi. Grillować można na wykwitnie, z modnie zastawionym stołem, kwiatami i porcelanową zastawą, jak i na swobodnie, na przykład na piknikowym kocu z plastikowymi kubeczkami i talerzykami. Kultura grillowania tak mocno zakorzeniła się w Polsce, że trudno sobie wyobrazić, jak spędzano czas zanim grill dotarł na polskie podwórka.

Dlatego podczas tegorocznej majówki na pewno nie zabraknie imprez grillowych. Wieczory są coraz cieplejsze i dłuższe, a kilka dni wolnego sprzyja relaksowi i rozrywkom. Na majowe grillowanie warto dobrze się przygotować, aby cieszyć się w pełni długim weekendem. Przypominamy, że dwa dni to święta, a więc i zamknięte sklepy. Koniecznie pamiętajmy zakupach, w tym – o świeżym mięsie. Zachęcamy do samodzielnego marynowania mięsa. To niezwykle prosta czynność, która nie zajmuje wiele czasu, a będziemy pewni świeżości serwowanego mięsa. Poza tym marynowanie pozwoli wydobyć doskonały smak oraz przedłużyć jego świeżość.

Z mięs doskonale spisują się tłuste gatunki, ponieważ mięso po grillowaniu pozostaje soczyste. Poza tym tłuszcz jako nośnik smaku sprawia, że właśnie takie mięso smakuje najlepiej. Dlatego też boczek, karkówka czy skrzydełka z grilla cieszą się niesłabnącą popularnością pomimo mody na liczenie kalorii. Zawsze można połączyć grillowanie z aktywnością fizyczną bądź też przyrządzić mniej kaloryczne potrawy - drób, ryby i warzywa z grilla.

Dla wszystkich, którzy jeszcze nie rozruszali się jeszcze grillowo proponujemy grillowe menu – krok po kroku. Oto kilka różnorodnych i ciekawych zarazem pomysłów kulinarnych. Nie może zabraknąć chrupiących skrzydełek, wykwintnej wołowiny, zdrowych warzyw i czegoś dla smakoszy klasyki grillowej – karkówki z rusztu.

Od czego Wy zaczynacie grillowanie? Co pojawi się podczas tegorocznej majówki na ruszcie?

 

Chrupiące grillowane skrzydełka z chili podane z dipem barbecue

 

 

Składniki dla 4 osób:

24 duże skrzydełka z kurczaka

Party Dip Barbecue Prymat

(do Party Dip: 100 g ketchupu, 15 ml wody)

 

Marynata:

Przyprawa grill pikantny Prymat

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu worcester

½ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego Prymat

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka ziaren sezamu 

Mini ogóreczki curry Smak

Pieczarki marynowane Smak

 

Sposób przygotowania:

Przygotować Party Dip barbecue, dokładnie miksując wszystkie jego składniki i doprawiając do smaku.  Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka naciąć na zgięciu, zamarynować i odstawić na ok. 4-6 godzin. Tak przygotowane skrzydełka piec na rozgrzanym grillu przez ok. 20 minut. Przed podaniem posypać palonymi ziarnami sezamu. Podawać z dipem barbecie, mini ogóreczkami Smak, Pieczarkami marynowanymi Smak

 

Marynowane grillowane jarzyny z ziołami podane z serem feta i oliwkami

 

 

Składniki dla 4 osób:

5 kolorowych papryk

1 cukinia

1 bakłażan

1 cebula

3 pomidory bez skóry

1 cytryna.

½ szklanki oliwy z oliwek

100 g sera feta

10 Oliwek czarnych Smak

10 Oliwek zielonych Smak

Przyprawa grill ziołowy Prymat

Sól czosnkowa Prymat,

Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dip czosnkowy, meksykański, serowy Prymat

(majonez, jogurt naturalny, ketchup – składniki do DIP)

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie jarzyny dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażana i cukinię pokroić w ukośne plastry, skropić  sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą czosnkową. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawą grill ziołowy Prymat i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowaną marynatą zalać wszystkie warzywa i  odstawić  je na ok. 2 godziny. Na rozgrzanym grillu upiec cebulę i kolorowe papryki, a następnie dodać cukinię i bakłażana. Podczas pieczenia warzywa regularnie podlewać pozostałą marynatą.  Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z pokruszonym serem feta i oliwkami.

Uwaga! Jarzyny powinniśmy grillować krótko, aby pozostały chrupiące, pełnowartościowe i bogate w witaminy.

Podawać z Dipami

 

Medaliony z polędwicy wołowej na szpinaku

 

 

 

Potrzebujesz na  4 porcje:

650 g medalionów z polędwicy wołowej,

1 łyżkę świeżo młotkowanego Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat,

2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat,

3 łyżki masła (najlepiej klarowanego) ,

do smaku: Sól morską Prymat.

 

Sałatka:

200 g świeżego szpinaku sałatkowego, 

10 pokrojonych w cząstki pomidorów koktajlowych,

1 pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,

5 łyżek Sosu sałatkowego włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu.

 

Sposób przygotowania:

Mięso podzielić na 8 kawałków,  natrzeć musztardą i oprószyć świeżo młotkowanym pieprzem. Tak przygotowane medaliony krótko podsmażyć na rozgrzanym maśle. W dużej misce wymieszać umyty szpinak, pomidory i cebulę, wlać sos, całość wymieszać i doprawić do smaku. Medaliony  wołowe podawać z sałatką szpinakową i grzankami.

 

Marynowane steki z karkówki z chipsami z młodych ziemniaków

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 steki z karkówki (każdy po 160 g)

 

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. Marynaty do mięs klasycznej Prymat

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

2 ząbki czosnku

 

8 umytych pokrojonych w łódki ziemniaków ze skórką

6 łyżek oliwy z oliwek

Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

1 łyżka Rozmarynu Prymat

4 łyżki gęstego jogurtu

1 pęczek dymki

1 wyfiletowana czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Przygotować wszystkie składniki. Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, posypać solą, dodać rozmaryn i piec około 30 minut w temperaturze 200˚C. Steki usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej nasmarowanej oliwą, pod koniec dodając paprykę i dymkę. Następnie całość piec 5 minut w temperaturze 180˚C. Na aromatycznych stekach z karczku wieprzowego ułożyć pieczone chipsy ziemniaczane z rozmarynem. Tak przygotowanie danie udekorować dymką, czerwoną papryką  i kwaśnym jogurtem.

Komentarze

  • 0
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    Młode ziemniaczki, szpinaczek grill pycha

Dodaj komentarz