Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_54775394_xs

Truskawka – kulinarna królowa lata!

Maj – czas urlopów, wypoczynków, a także… kulinarnych przygód z owocami! Gdy za oknem panuje już letnia aura, półki warzywniaków i straganów zaczynają się uginać pod sezonowymi, soczystymi i aromatycznymi przysmakami. Przyjrzyjmy się truskawkom – kulinarnym królowym lata, które zawładną niejednym ciastem i deserem w nadchodzących miesiącach!   

 

 

Czerwone, soczyste i niezwykle smaczne… Ich tradycja sięga czasów starożytnych, pisali o nich tacy twórcy jak Owidiusz i Wirgiliusz. Truskawki to prawdziwy rarytas, który od wieków cieszy nie tylko oczy, ale również nasze kubki smakowe. Czy można chcieć coś więcej od przepysznych i kuszących wyglądem owoców? Truskawki to też prawdziwy dar dla naszego zdrowia. Świetnie działają na nerki, układ trawienny, a ze względu na sporą zawartość witaminy C wzmacniają organizm i wspomagają pracę układu immunologicznego. Dlatego w sezonie wiosenno – letnim, grzechem byłoby nie skorzystać z truskawek, które mogą wzbogacić naszą kuchnię, a co więcej – stać się prawdziwym bohaterem niejednego ciasta i deseru. Tym bardziej, że Polska jest jednym z największych producentów tych owoców na świecie!

 

Pełna szklanka truskawek to zaledwie 40 kcal, dlatego z czystym sumieniem możemy przeznaczyć aż dwie pełne szklanki na przygotowanie szybkiego i prostego deseru – truskawek zapiekanych w zalewie jajecznej. Danie, bardzo pożywne i smaczne może być urozmaiceniem każdego wiosenno – letniego obiadu, a być może w wielu rodzinach – najbardziej oczekiwaną potrawą przez najmłodszych! Wystarczy z żółtek i cukru pudru utrzeć kogel-mogel, porcjami dodawać mąkę, dodać truskawki i upiec w naczyniu żaroodpornym. Dla osób preferujących bardziej wykwintny smak truskawek, które chcą wzbogacić nimi swój obiad,  godnym polecenia może być pikantna wersja tych owoców. Truskawki należy umyć, obrać i pokroić w plastry. Zioła umyć  i osuszyć i  zmieszać z owocami. Następnie dodajemy ocet, sok z cytryny i sól. Kropką nad `i` będzie sos jogurtowy, lekko sprószony zmielonym pieprzem.

 

Truskawki to nieodłączny atrybut ciast. Biszkopty, tarty, rolady, torty, muffiny i wiele innych…. Bogactwo form ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Bez względu na to, na jaki wariant ciasta się zdecydujemy, musimy pamiętać o bardzo ważnej rzeczy, bez której żaden wypiek nie stanie się naszym popisowym… Chodzi mianowicie o składniki! Tłuszcz – koniecznie dobrze schłodzone, najlepszej jakości masło, a także jajka - najlepiej od kur z chowu wolnowybiegowego, takie jak od Kurki Wolnej. Z takimi składnikami możemy pokusić się o przygotowanie np. klasycznej tarty z truskawkami, która wywoła uśmiech na twarzy naszych domowników i każdego gościa. Jest to jedno z najprostszych ciast,  które wymaga jednak od nas skrupulatności.  

 

Dla osób, które są zwolennikami szybkich i niewymagających pieczenia deserów, truskawki również będą wdzięcznymi składnikami kulinarnych zmagań! Na przykład truskawki z miętą, odpowiednio zmrożone wystarczy nadziać na patyczek na przemian z liściem mięty i polać jogurtem. Czy może być coś prostszego i bardziej apetycznego?

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz