Aktualności Doradcy Smaku

szaszlyk-po-mysliwsku-z-kurczaka-i-smazonej-papryki.2013111432

Sezon na grilla

Ledwo skończyła się Wielkanoc, a przed nami majówka. A jak majówka to obowiązkowo grill, świeże powietrze i kolejna okazja do towarzyskich spotkań! Zatem czas najwyższy odkurzyć sprzęt grillowy, zaopatrzyć się w węgiel, podpałkę, przyprawy i wszelkie inne niezbędne akcesoria.

 

Na początek sezonu grillowego zachęcamy do przyrządzania prostych i klasycznych potraw z rusztu. Pierwsze dania z grilla, choćby takie jak kiełbaska czy karkówka, zawsze smakują doskonale.  Czasem siła smaku tkwi w prostocie, wykorzystaniu podstawowych składników, dzięki czemu smak grilla wychodzi na plan pierwszy. Oczywiście do grillowania niezbędna jest pogoda, ta zaś jest już wiosenna, a chwilami niemal letnia. Przed wielką majówką zalecamy odświeżyć repertuar grillowych dań, zaprosić znajomych i cieszyć się doborowym towarzystwem i wybornymi smakami.

 

Zatem na start przypominamy kilka dań z rusztu dla początkujących w tym sezonie w sztuce grillowania. A każde kolejne grillowanie może być krokiem w rozwijaniu kunsztu grillowego, w czym obiecujemy pomagać.

 

Grillowane kotlety schabowe kebab-gyros

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g schabu z kostką

Marynata:

2 łyżki Przyprawy kebab-gyros Prymat

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

2 łyżki ketchupu

 

4 łyżeczki Chrzanu tartego Smak

8 Patisonów marynowanych Smak

1 słoik (300 g) Ogóreczków konserwowych Smak

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią schab i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po pięć minut z każdej strony.

Aromatyczne kotlety schabowe podawać z mini ogóreczkami, patisonami i tartym chrzanem.  

 

Karkówka z grilla

 

Składniki dla 4 osób:

80 dag chudego schabu karkowego

3 łyżki Przyprawy do karkówki Prymat

3 łyżki oleju

 

Sos śliwkowy:

25 dag suszonych śliwek bez pestek

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

szczypta Chilli pieprz cayenne Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Mięso, umyć, osuszyć, pokroić na 6-8 kotletów. Przyprawę do karkówki połączyć z olejem i powstałą marynatą posmarować mięso. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotować sos. Śliwki umyć i rozgotować w 1 szklance wody, zmiksować z winem i przyprawami. Kotlety smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej, od czasu do czasu smarując pozostałą pastą. Podawać z sosem śliwkowym.

 

Pstrąg z rusztu

 

Składniki dla 4 osób:

4 pstrągi (każdy ok. 1 kg)

100 g masła

Kminek mielony Prymat

sól

Chrzan śmietankowy Smak

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone ryby posolić, skropić stopionym masłem i posypać kminkiem. Tak przygotowane pstrągi ułożyć na gorącym grillu, skórą do dołu i opiekać z każdej strony po 5 min. Podczas pieczenia smarować skapującym sosem lub masłem. Gotowe pstrągi wyłożyć na półmisek i polać gorącym masłem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą oraz Chrzanem śmietankowym Prymat.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz