Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_61068057_xs

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Majonez – wielkanocny dodatek idealny

Symbolem Wielkanocy są jajka, a co się z nimi idealnie komponuje? Oczywiście – majonez. Oczywiście można go kupić w sklepach, w wersji klasycznej lub light, ale nigdy nie będzie tak pyszny i zdrowy, jak ten domowy. Może więc warto go skosztować podczas tegorocznych świąt? 

 

Krok 1 – mit

O przygotowaniu majonezu krążą różne opowieści… Jedni twierdzą, że jego przygotowanie jest trudne, inni – że dziecinnie proste. Prawda zapewne, jak zawsze leży po środku, a trening czyni mistrza, więc do dzieła.

 

Krok 2 – w czym przygotować majonez

Do przygotowania majonezu najlepiej wykorzystać wysokie, wąskie naczynie o zaokrąglonym dnie. Pozwoli to na osiągnięcie najbardziej zwartej konsystencji majonezu.

 

Krok 3 - jak przygotować domowy majonez

Do miski wbijamy jedno żółtko i dodajemy szczyptę soli, a następnie miksujemy na bardzo wolnych obrotach, stopniowo wlewając strużkę oleju. I tak działamy po kolei, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas ilość majonezu. Aby nadać majonezowi niepowtarzalny smak, dodajemy ocet spirytusowy lub sok z cytryny oraz odrobinę miodu/ cukru. Czas przygotowania domowego majonezu to ok. 15 minut.

 

Krok 4 – pomoc w nagłych wypadkach

- jeśli majonez się zważy, nie denerwuj się i ratuj go, dodając odrobinę octu i soli

- jeśli Twój majonez jest zbyt gęsty, nic straconego – dodaj łyżkę wrzątku, aby go rozrzedzić

- jeśli majonez nie chce się ubić, powodów może być kilka: zepsute jajka, zła jakość oleju lub jego zbyt szybkie dodawanie do majonezu, za szybkie obroty miksera. Pamiętaj, aby zadbać o te szczegóły, a sukces murowany.

Komentarze

  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    tak właśnie robię...majonez domowy jest smaczny zdrowszy od tego ze sklepu i oczywiście tańszy...

Dodaj komentarz