Aktualności Doradcy Smaku

cwikla-male

ABC Smaków na Wielkanoc: Ćwikła

Delikatny smak słodkich buraków w połączeniu z ostrym chrzanem to nasz sprawdzony przepis na jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni polskiej. Ćwikła z chrzanem Smak doskonale pasuje do wszelkich wędlin i dań mięsnych podkreślając tym samym ich wspaniały smak. Koniecznie powinna znaleźć się też na tradycyjnym wielkanocnym stole!

Zastosowanie

Ćwikła z chrzanem Smak jest idealnym dodatkiem do potraw, nie tylko w okresie wielkanocnym. Możemy podawać ją jako dodatek obiadowy, doskonale współgra ze smakiem tradycyjnie przygotowywanych mięs. Ćwikła świetnie wzbogaci smak podawanych wędlin, jaj, a także kanapek. Jej piękny buraczkowy kolor, doskonale ożywi wygląd serwowanych potraw.

 

Czy wiesz że... ?

Burak dziki znany jest nad Morzem Śródziemnym od ponad 4 tysięcy lat. Jednak dopiero włoscy ogrodnicy w XVI wieku rozpoczęli hodowlę tej smakowitej rośliny, powiększając jej rozmiary. Dziś uprawiać możemy buraki pastewne, cukrowe i ćwikłowe. Dawnej za pomocą buraków dziewczyny robiły sobie zdrowo wyglądające rumieńce. Teraz panie dysponują bardziej wyrafinowanymi sposobami na podkreślanie swojej urody, natomiast buraki niezmiennie stanowią nieodzowną część polskiego menu. Często goszczą one na naszych stołach zwłaszcza ze względu na walory smakowe, warto jednak wspomnieć o ich właściwościach zdrowotnych. Buraki zawierają dużą dawkę kwasu foliowego, witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń i żelazo. Sok z buraków jest naturalną dawką zdrowia, zapobiega anemii, wspomaga układ krwionośny oraz neutralizuje wolne rodniki, hamując objawy starzenia się.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz