Aktualności Doradcy Smaku

biala-kielbasa-z-cebula-i-kminkiem

Sezon na Wielkanocne smaki

Śniadanie w Wielką Niedzielę jest najważniejszą chwilą podczas Świąt Wielkiej Nocy – oczywiście pod względem kulinarnym. Podobnie jak podczas Bożego Narodzenia przy rodzinnym stole gromadzi się rodzina, aby wspólnie przeżyć te wyjątkowe chwilę.

Wielkanoc jest wyjątkowa, bo wiosenna, pełna radości, w pastelowych kolorach… Podczas Świąt wszyscy korzystamy z chwili odpoczynku od codziennego zgiełku, aby wspólnie z rodziną zasiąść do świątecznego posiłku przy jednym stole; porozmawiać, pośmiać się razem, nadrobić czas. Oczywiście jak to w naszej kulturze – ważnym elementem Wielkanocy jest obficie zastawiony stół.  Każde tradycyjne danie powinno smakować tego dnia wybornie. Aby podkreślić znaczenie świąt, wybieramy jaja, mięso, wędliny, owoce i warzywa w najlepszym gatunku. Sami przygotowujemy część produktów, jak na przykład majonez czy domowe wędliny, aby podkreślić uroczysty charakter chwili i ugościć najbliższych wszystkim co najlepsze.

Wielkanocne śniadanie nie może obyć się bez jajek i białej kiełbasy. Jeśli poszukujecie ciekawego pomysłu, jak inaczej zaserwować te tradycyjne i obowiązkowe potrawy wielkanocne, proponujemy ciekawe inspiracje prosto z kuchni Roberta Sowy!

 

Biała kiełbasa z cebulą i kminkiem

 

Składniki dla 4 osób:

400 g surowej, białej kiełbasy

2 ząbki czosnku

2 duże, pokrojone w piórka cebule

2 łyżki oleju rzepakowego

Sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek Prymat do smaku

Kilka ugotowanych jajek przepiórczych do dekoracji

 

Składniki dla 4 osób:

W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, starając się nie doprowadzić do wrzenia.

Cebulę zeszklić na oleju rzepakowym, doprawiając solą, pieprzem i kminkiem. Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na aromatycznej cebuli.

Podawać z przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi i puszystym chrzanem.

 

Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

 

 

Składniki dla 4 osób:

400 g surowej, białej kiełbasy

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek Prymat do smaku

 

Ćwikła:

1,5 kg buraków

1 słoik (175g) chrzanu o smaku cytrynowym Smak

Sól, cukier do smaku

 

4 ugotowane na twardo jajka

Kilka marynowanych borowików

Kiełki rzodkiewki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i cukrem.

Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.

Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.

 

 

Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska

 

Składniki dla 4 osób:

800 g młodych liści szpinaku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

2 pokrojone w kostkę szalotki

2 rozgniecione ząbki czosnku

8 jajek przepiórczych

200 g pokrojonego w plastry wędzonego półgęska (ew. wędzonej piersi z kaczki)

Sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać umyty szpinak i przyprawy. Smażyć bardzo krótko, po czym zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym. Piec 2 minuty  w temperaturze 180°C. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika z plastrami wędzonego półgęska.

 

Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego łososia

 

Składniki dla 4 osób:

800 g młodych liści szpinaku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

2 pokrojone w kostkę szalotki

2 rozgniecione ząbki czosnku

8 jajek przepiórczych

8 plastrów wędzonego łososia marynowanego w koprze

Sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać do niej umyty szpinak i przyprawy. Całość smażyć przez chwilę, zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym i piec 2 minuty w temperaturze 180°C. Podawać z plastrami wędzonego łososia norweskiego i cząstkami cytryny.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz