Aktualności Doradcy Smaku

faszerowane-jajka-koktajlowe

ABC Smaków: Chrzan na Wielkanoc

Chrzan to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Potrawy tradycyjnej kuchni polskiej nie mogą się obejść bez chrzanu. Smak przygotował ten ulubiony dodatek w kilku rodzajach: Chrzan tarty, Chrzan żurawinowy, Chrzan śmietankowy i Krem chrzanowy. Nasze chrzany dzięki wyjątkowej recepturze wyróżniają się intensywnym smakiem. Doskonale wzbogacają one dania o delikatniejszym smaku, nadając im wyrazistego charakteru. Niezastąpione do tradycyjnych dań wielkanocnych!

 

 

Zastosowanie - wyrazisty dodatek

 

Chrzan tarty to niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Potrawy tradycyjnej kuchni polskiej jak biała kiełbasa, żurek, różnorodne wędliny – szczególnie domowego wyrobu – czy choćby jaja na twardo nie mogą obejść się bez chrzanu. To także wspaniała baza do sosów chrzanowych (polecanych głównie do ryb) i past kanapkowych oraz do zupy chrzanowej. Wyrazisty smak chrzanu doda też ostrzejsze nutki domowym sałatkom i farszom, a także tartym buraczkom.

 

Faszerowane jajka koktajlowe

 

Składniki:

8 połówek białek z  jajek

Farsz:

8 posiekanych żółtek

4 posiekane koreczki helskie

4 łyżki majonezu lub Kremu chrzanowego Smak

1 łyżka musztardy delikatesowej

4 posiekane Ogóreczki konserwowe Smak

4 posiekane marynowane pieczarki Smak

Sól ziołowa, pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i doprawić do smaku. Farszem napełnić białka jajek i udekorować natką pietruszki.

 

Sos chrzanowy

 

 

 

Składniki

4 łyżki przygotowanego Chrzanu tartego Smak

¾ szklanki majonezu

½ szklanki białego wytrawnego wina

1 jabłko (10 dag)

5 dag śmietany 36-procentowej,

1 łyżeczka cukru,

sól, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, zalać 3 łyżkami wina i ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito i ostudzić. Przecier wymieszać z chrzanem, winem i majonezem. Doprawić pieprzem, solą i cukrem. Śmietanę ubić i tuż przed podaniem delikatnie połączyć z sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz