Aktualności Doradcy Smaku

screen-shot-2014-02-12-at-18.10.47-2-wersja

Doradca Smaku II, odc. 58: Kotlet schabowy z sosem pomidorowo-pieczarkowym

Popularny w Polsce kotlet schabowy można przygotować na mnóstwo sposobów. Zawsze pojawiają się jednak pytania - czy powinien być cienki? Co z panierką? 

W dzisiejszym odcinku Doradca Smaku otrzymujemy odpowiedzi na wszystkie pytania. Rozbijając mięso warto przykryć je folią do żywności, tak Panierka powinna być chrupiąca, ale nie za gruba, tak żeby mięso smażyło się powoli. 

 

Schabowy

400g schabu

2 jajka

200g Bułki tartej Prymat

15g parmezanu

150g szynki parzonej

150 g pieczarek

Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Ziele angielskie mielone Prymat

3/4 l sosu pomidorowego

Oliwki czarne Smak

15 ml oleju

100ml porto

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Pieczarki myjemy i kroimy w „szóstki”.

Szynkę kroimy w małe kosteczki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i pokrojoną szynkę.

 

Dolewamy porto i dalej dusimy na wolnym ogniu.

 

Dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy gałką muszkatołową, zielem angielskim i solą. Powoli gotujemy sos. Kiedy uznamy że sos jest odpowiednio zredukowany zdejmujemy sos z ognia.

 

Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry i rozbijamy.

 

W misce rozbijamy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą i starty parmezan, mieszamy i panierujemy rozbite schaby.

 

Panierowane schaby doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na drugiej patelni z dobrze rozgrzanym olejem.

 

Oliwki czarne  kroimy na pół i dodajemy na koniec do sosu.

 

Na talerz wykładamy sos, obok kładziemy smażony schab.

 

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    eli30

    Zrobiłam te danie wczoraj na obiad i jestem zachwycona smakiem:-) Pycha:-)

Dodaj komentarz