Aktualności Doradcy Smaku

screen-shot-2014-02-12-at-18.02.22-kopia

Doradca Smaku II, odc. 57: Kawior z bakłażana

Nie doceniamy w Polsce smaku bakłażana - Grecy uwielbiają musakę, Hiszpanie przygotowują plasterki z bakłażana fritowane w cieście, a u nas? Dlaczego unikacie w kuchni bakłażana?

By wydobyć smak z bakłażana, należy go odpowiednio przygotować - nie wystarczy po prostu go upiec czy ugotować. Bakłażan to wyśmienite warzywo, ale bardzo często pomijane w kuchni. Dlatego dziś w programie "Doradca Smaku" proponujemy przepis na kawior z bakłażana. To wyśmienita przekąska na przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi - niestandardowa, o ciekawym smaku idealnie pasować będzie do chleba, tostów czy krakersów. 

 

Kawior z bakłażana

2 bakłażany

3 ząbki czosnku

1 cebula czerwona

20g Pomidorów suszonych Smak

10g Kaparów Smak

10g anchois

10ml octu winnego czerwonego

1 pęczek natki pietruszki

50 ml oliwy z oliwek

Chilli pieprz cayenne Prymat

Zioła prowansalskie Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony  Prymat

 

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ w „kratkę”.

 

Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki i wkładamy go w nacięcia na bakłażanie. Bakłażany układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut. 

 

 

Anchois, kapary, czosnek, cebulę czerwoną, suszone pomidory  drobniutko siekamy.

 

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy do niego anchois, cebulkę, pomidory suszone, kapary, czosnek i wszystko mieszamy i podsmażamy.

 

Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy  łyżką miąższ od skórki. Skórki wyrzucamy, a miąższ dodajemy do garnka z podsmażonymi warzywami.

 

 

Doprawiamy wszystko chilli, ziołami prowansalskimi,  mieszamy i na wolnym ogniu odparowujemy wodę.

Dolewamy ocet winny czerwony i oliwę z oliwek i dalej parujemy.

 

Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.

 

Kawior z bakłażana można podawać do kanapek, tostów lub krakersów. 

 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Uwielbiam i polecam ten przepis!Cudo!

Dodaj komentarz