Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa Tygodnia - Gorczyca

 

Najbardziej znana jest jako składnik musztard, które są doskonałym dodatkiem do mięs, kiełbas, ryb i sosów. Wykorzystuje się ją także do marynowania mięsa, konserwowania warzyw (pikle) i wyrobu wędlin.

 

Na bazie gorczycy można przygotować doskonały sos do grillowanych polędwiczek wieprzowych. Jako ciekawostkę dodam, że rozgnieciona gorczyca zalana wodą usuwa nieprzyjemny zapach z garnków.

 

Co ważne gorczyca ma również kilka właściwości zdrowotnych. Używana jest w plastrach łagodzących bóle reumatyczne i przeziębienia oraz do produkcji maści. Olejek gorczyczny ułatwia trawienie pokarmów, ma właściwości antybakteryjne i obniża ciśnienie krwi.

 

 

1

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    do ogórków konserwowych,sałatek z ogórków ,kiełbasy domowej roboty,śledzi w zalewie,grzybów i papryki marynowanej
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    MONIKA176

    ja gorczycę używam tylko raz do roku podczas kiszenia ogórków i jak robię paprykę w zalewie miodowej gorczyca powoduje że moja papryka która smakuje wyśmienicie w tej zalewie jest twarda i jędrna
  • 0
    original
    Opublikowano

    edyta44

    ja gorczycę używam do ogórków.
  • 0
    original
    Opublikowano

    goofy9

    ja przede wszystkim do przetworów (sałatek, grzybów, ogórków)

Dodaj komentarz