Aktualności Doradcy Smaku

jajka-smazone-z-mozdzkiem-cielecym-na-tostach

Jajeczne śniadanie na wiosenne poranki

Poranny posiłek powinien dostarczyć zdrową dawkę energii na cały dzień, a także witaminy i mikroelementy, które pobudzą nasz organizm do pracy i uchronią przed negatywnymi skutkami wiosennego przesilenia. Dobrym i prostym sposobem na śniadanie może być pasta jajeczna, znana również pod nazwą „egg salad”. Jej najistotniejszym składnikiem jest oczywiście jajko. Dobra pasta jajeczna wymaga najlepszej bazy – świeżych jajek, wysokiej jakości, np. od kur z chowu wolnowybiegowego, takich jak Kurka Wolna.  Dzięki dobrym jajkom pasta zachowa delikatny zapach i smak.

 

Istnieją tysiące przepisów na pastę jajeczną – ilu kucharzy tyle pomysłów na połączenie jajka z intrygującymi dodatkami. Każdy przepis łączy jednak, co najmniej jedna wspólna cecha – jajka powinny zostać posiekane. Istnieje receptura, w której jajka należy zmiksować, jednak wtedy nie będziemy mogli delektować się pełnią smaku delikatnych białek i żółtek. Po posiekaniu jajek lub rozgnieceniu ich widelcem, należy dodać do nich odrobinę majonezu i jogurtu.

 

Teraz pozostaje dobranie dodatków. W zależności od pory roku, możemy komponować pastę jajeczną z najróżniejszymi składnikami. Na wiosnę najlepiej dodawać do niej świeże i zdrowe nowalijki. Jajka będą smakowały idealnie z młodym świeżym szczypiorkiem, pietruszką lub rzeżuchą. Smak dania możemy wzbogacić również kiełkami, najlepsze będą te ze słonecznika. Dodadzą lekko gorzkawego, orzechowego smaku. Serwując danie możemy je przybrać najbardziej kolorowymi wiosennym warzywami - rzodkiewkami. Ich miłośnicy mogą również dodać wiórki z rzodkiewki do samej pasty.

 

Pasta jajeczna nie ogranicza nas do wyboru tylko kilku składników czy tradycyjnych warzyw. Jeżeli mamy ochotę na bardziej orientalne smaki - nic prostszego! Do pasty możemy dodać odrobinę curry. Już pół łyżeczki wystarczy,  aby pasta zamieniła się w niezwykłe danie. Smak można również odmienić dzięki paluszkom krabowym. W wersji bardziej wykwintnej do pasty możemy dodać również ser gorgonzola, który wzbogaci smak jajek i sprawi, że zwykła pasta jajeczna stanie się wyrafinowanym dziełem sztuki kulinarnej.

 

Po zrobieniu pasty powinniśmy zastanowić się nad sposobem jej podania. Tradycyjnie możemy ją podawać na chlebie lub grzankach, które powycinamy w finezyjne kształty. Et voila! Poranny zastrzyk energii gotowy, smacznego!

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Margaretkaw

    Lubie takim śniadaniem zaczynać dzień :)

Dodaj komentarz