Aktualności Doradcy Smaku

ds_s02e51-kpk-010

Doradca Smaku II, odc. 51: Sałata z soczewicą

Co mogą jeść wegetarianie? Np. zdrową sałatkę z soczewicy. Soczewica wielu z nas nie przekonuje ze względu na czas przygotowania, pamiętajmy jednak, że czas moczenia soczewicy powoduje, że skrócimy jej czas gotowania. Do soczewicy możemy dodać wywaru warzywnego, który nada głębszego smaku.

 

Sałata z soczewicą

 

250g soczewicy

2 szalotki

2 pomidory

1 marchewka

sok z 1 cytryny

6 łyżeczek oliwy z oliwek

pęczek szczypiorku

pęczek świeżej mięty

1l Rosołu  warzywnego Kucharek

Kminek cały Prymat

Kolendra cała Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

Kilka liści sałaty rzymskiej

 

Soczewicę moczymy ok. 3 godziny.

Do garnka  wlewamy wodę z rosołem  warzywnym.  Na zimną wodę wkładamy soczewicę i  gotujemy  ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy soczewicę z garnka i przelewamy zimną wodą.

Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i filetujemy z miękkiej części. Takie twarde ćwiartki pomidora kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutką kosteczkę. Szalotkę, miętę i szczypiorek siekamy w drobniutko. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki.

Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do miski mieszamy. Dodajemy do tego ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą  i pieprzem. Dodajemy oliwę  z oliwek i wszystko mieszamy. Doprawiamy kminkiem i  kolendrą całą, na koniec dolewamy sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy. Sałatkę  podajemy schłodzoną na liściach sałaty.

 

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ta sałatka misi być smaczna :)
  • 0
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    Chętnie bym ją spróbowała ;)

Dodaj komentarz