Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezon II, odc.15: Pomidory z mozzarellą na ciepło

 

 

Jak wiadomo mozzarella to typowo włoski ser. Pochodzi z południa Italii – regionu Kampanii, gdzie wyrabia się go z mleka tamtejszych bawolic. Obecnie – ze względu na swoją popularność - produkuje się go również z mleka krowiego. Mozzarella ma nie tylko charakterystyczny kształt (kulka w serwatce), ale i lekko kwaskowaty smak. Ten bajecznie ciągnący się pod wpływem temperatury ser jest uwielbianym dodatkiem do pizzy, lasagne, czy lekkiej sałatki caprese.

Dziś w odcinku wariacja na temat słynnej właśnie sałatki caprese. Tym razem jednak podana na ciepło w ciekawej formie.

 

Czy wiesz, że najcenniejszą odmianą tego sera jest mozzarella di bufala campana. Wytwarza się ją jedynie w Kampanii według ściśle określonych, oryginalnych receptur. Mozarella została też objęta ochroną nazwy pochodzenia przez Unię Europejską.

 

8"Pomidory z mozzarellą na ciepło"

 

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

 

11

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz