Aktualności Doradcy Smaku

original

Przyprawa tygodnia - Grubo mielony czarny pieprz indyjski

Pieprz ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie, a grubo mielony jest bardziej aromatyczny i wyczuwalny w potrawach. Dodaję go w zasadzie do każdej przygotowywanej potrawy. Doskonale komponuje się z różnymi mięsami (wołowiną, jagnięciną, wieprzowiną) i rybami. Do także idealny dodatek do zup, którym nadaje smaku i aromatu. Nie wyobrażam sobie również zimnych i gorących sosów oraz marynat  bez dodatku pieprzu. Reasumując – pieprz jest dobrym dodatkiem do każdego dania.

Aby pogłębić smak i aromat  pieprzu, wrzucam go na mocno rozgrzaną patelnię, podlewam alkoholem i flambiruję, a dopiero potem dodaję pozostałe składniki sosu. Uwielbiam również steki i carpaccio oprószone grubo mielonym czarnym pieprzem.

 

Pieprz ma także wiele walorów zdrowotnych – zawiera dużo błonnika, wspomaga proces trawienia, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Olejki eteryczne, które zawiera są działają rozgrzewająco i są skuteczne w leczeniu przeziębień.  

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    To prawda bez pieprzu i ja nie wyobrażam sobie smacznych potraw tym bardziej,że lepiej używać pieprzu niz soli.
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    czasmi pieprzę,ale ale za pieprzem nie przepadam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    uwielbiam pieprz świeżo mielony! i tak jak kiedyś byłam przeciwnikiem teraz...normalnie założe fan klub :)

Dodaj komentarz