Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 60: Pieczeń cielęca z czosnkiem i rozmarynem

Składniki na 2 porcje:

600 g combra cielęcego
Olej
2-3 ząbki czosnku
Rozmaryn Prymat
Majeranek Prymat
Musztarda sarepska Prymat
Chrzan tarty Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

 1

Comber cielęcy oczyszczamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

 

2

Ząbki czosnku kroimy na połowy, miażdżymy i drobno siekamy.

 

3

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie posypujemy je rozmarynem z majerankiem...

 

4

...i lekko wklepujemy w mięso z obu stron. Tą samą czynność wykonujemy z posiekanym czosnkiem.

 

4

Całość polewamy olejem i jeszcze raz dla pewności wklepujemy przyprawy.

 

5

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cielęcinę przez ok. 4-5 minut z obu stron.

 

6

Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso polewamy olejem z patelni...

 

7

...i wkładamy do pieca ustawionego na ok. 180 – 190 stopni C na ok. 7-8 minut.

 

7

Po tym czasie wyjmujemy pieczeń z piekarnika, kroimy w plastry i układamy na talerzu.

 

8

Pieczeń podajemy z chrzanem i musztardą. Bon apetit! 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz