Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 57: Nuggetsy z kurczaka z domowym sosem barbecue

Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka,
Bułka tarta Prymat,
2 jajka,
Mąka,
Przyprawa do kurczaka i dań z drobiu Prymat,
Krem chrzanowy Smak,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

Sos barbecue:

250 ml Rosołu warzywnego Kucharek,
1,5 łyżki miodu,
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat,
50 ml koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki sosu worcestershire,
Goździki Prymat,
10 ml czerwonego wina,
1 cebula,
1 czosnek,
1 papryka czerwona,
Papryka ostra mielona Prymat.

 

1

Piersi z kurczaka siekamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.

 

2

Całość mieszamy.

 

5

Z tak powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki.

 

3

Na osobne talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą, a do miseczki wbijamy 2 jajka, które rozbijamy widelcem.

 

4

Panierujemy obtaczając kulki w mące, a następnie namaczamy w jajku...

 

6

...i obtaczamy w bułce tartej.

 

7

Nuggetsy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane.

 

8

Przed podaniem sprawdzamy ich stopień wysmażenia krojąc jednego.

 

10

Gotowe nuggetsy wykładamy na talerz i podajemy z domowym sosem barbecue i kremem chrzanowym. Bon apetit! 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    zrobiłam są pyszne ,niby takie zwykłe ale dzieciom smakują bardzo
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    DZISIAJ TŁUSTY CZWARTEK WIEC ZAMIAST PĄCZKÓW WCINAMY NUGGETSY:>

Dodaj komentarz