Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

Składniki na 2 porcje:

1 kg pokrojonych ziemniaków
6 jajek
1 cebula
Oregano Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat
Olej lub oliwa

 

1

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju aż się zeszkli (można dłużej), ale ważne żeby nie nabrała koloru rumianego. Gotową cebulkę odkładamy na talerz.

 

2

Do miski wbijamy 6 jajek.

 

3

Solimy, dodajemy pieprz biały oraz oregano.

 

4

W rondelku podgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek). Pokrojone w plastry ziemniaki osuszamy np. ręcznikiem papierowym.

 

5

Wrzucamy do gorącego oleju i frytujemy ok. 10 minut.

 

6

Naczynie żaroodporne wykładamy ręcznikiem papierowym. Wykładamy na niego ziemniaki, odsączamy. Odczekujemy 2-3 minuty aż ostygną.

 

7

Do miski z ubitymi jajkami dodajemy ostudzoną cebulę oraz ziemniaki. Ponownie całość doprawiamy solą oraz pieprzem białym i dokładnie mieszamy.

 

8

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wylewamy na nią zawartość miski w takiej ilości, żeby usmażona tortilla była odpowiednio gruba.

 

9

Smażymy najpierw na dużym ogniu, a gdy jajko się zetnie, możemy ogień zmniejszyć. Przykrywamy i smażymy. W zależności od grubości patelni trzeba pilnować, żeby tortilla nie spaliła się od spodu i żeby jajka nie były rzadkie.

 

11

Tortilla powinna dać się odwrócić.

 

10

Następnie odwracamy tortillę na drugą stronę i smażymy aż będzie zarumieniona z obu stron.

 

12

Wykładamy ją na talerz i podajemy. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz