Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 50: Francuskie pomme de terre darphin

Składniki na 2 porcje:

600 g ziemniaków,
30 g suszonych borowików,
Masło,
Olej,
Gałka muszkatołowa Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Sól morska Prymat. 

 

1

Namoczone grzyby chwilę gotujemy żeby były miękkie. Kroimy je w cienkie paseczki.

 

5

Podsmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wykładamy do osobnego naczynia i pozwalamy ostygnąć.

 

2

Do miski wsypujemy starte ziemniaki.

 

3

Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy.

 

4

Do ziemniaków dodajemy ostudzone grzyby.

 

6

Na patelni rozpuszczamy olej z odrobiną masła...

 

7

...i smażymy masę ziemniaczaną aż się zarumieni i wytworzy się „skorupa”.

 

8

Przekładamy placek na drugą stronę i dalej smażymy ok. 2-3 minuty.

 

 

9

Zależnie od grubości placka – można go również jeszcze włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 – 180 stopni na ok. 4 minuty.

 

10

Po tym czasie placki wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy.  Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz