Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 49: Kapusta włoska z suszonymi grzybami

Składniki na 2 porcje:

Połowa włoskiej kapusty,
100 g grzybów suszonych,
50 g rodzynek,
Cynamon mielony Prymat,
Kminek cały Prymat,
100 ml śmietany 36%,
40 ml czerwonego wina porto,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Z kapusty wykrawamy twardy środek. Wybieramy duże liście, odkrawamy łodygę.

 

2

Liście zawijamy...

 

3

...i kroimy w cienkie paski.

 

4

W garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę. Przygotowujemy miskę pełną zimnej wody (można dodać kostki lodu).

 

5

Do wrzątku wrzucamy kapustę. Czekamy aż woda znów się zagotuje i blanszujemy przez ok 3-4 minuty (zależy od kapusty trzeba sprawdzać kapustę, żeby była mięciutka, ale nie rozgotowana).

 

6

Po tym czasie wyjmujemy ją i wrzucamy do miski z zimną wodą.

 

8

Gdy kapusta ostygnie w wodzie – odcedzamy ją.

 

9

Wykładamy na ściereczkę lub ręczniki papierowe i osuszamy.

 

10

Namoczone uprzednio suszone grzyby kroimy w cienkie paski. Odkładamy do osobnego naczynia.         

 

11

Na patelni podgrzewamy olej na małym ogniu. Wrzucamy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie smażymy pod przykryciem ok. 3-4 minuty.

 

12

W trakcie smażenia doprawiamy kminkiem mielonym.

 

13

Na osobnej patelni smażymy grzyby przez ok. 5-6 minut aż będą miękkie.

 

14

Po chwili dodajemy namoczone uprzednio rodzynki, mieszamy i smażymy. Doprawiamy cynamonem mielonym i dolewamy porto. Podsmażamy. Następnie dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy.

 

16

Gdy sos się nieco zagotuje, wrzucamy do niego kapustę.

 

17

Wszystko dokładnie mieszamy.

 

18

Tak przygotowane danie układamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz