Aktualności Doradcy Smaku

original

Ziele angielskie jamajskie i kotlet z jelenia na weekend

 

 

1

 

 

Ziele angielskie sprowadzane z Jamajki uchodzi za najlepsze na świecie.To niezbędny dodatek do przygotowania marynat, konserw i przetworów.

Nie wyobrażam sobie pieczonych i wędzonych mięs bez dodatku ziela angielskiego. To idealny dodatek do podrobów i dziczyzny, jak również obowiązkowy składnik do dań jednogarnkowych, bulionów i ciemnych sosów. Do rosołu należy dodawać ziele angielskie, kiedy jest już klarowny, wówczas nie wyłowimy go wraz z „szumowinami".

 

Jeśli chcemy, aby mięso szybciej wchłonęło aromat ziela, możemy je wcześniej zmielić.

 

A na koniec właściwości zdrowotne - herbatka z ziela angielskiego leczy stany biegunkowe i łagodzi problemy żołądkowe.

 1

 

Z przyprawą tygodnia, Robert Sowa zaprezentował nam również swoją propozycję dania na weekend - polecamy!

 

KOTLETY Z JELENIA Z BOROWIKAMI NA PLACKACH ZIEMNIACZANYCH Z CUKINIĄ PODANE Z SOSEM JARZĘBINOWYM

 


                                   1

 

 

Składniki dla 4 osób:


600 g combra z jelenia

 

Marynata:

1 szklanka czerwonego wina

2 łyżki octu winnego

1 pęczek włoszczyzny

Jałowiec

Liść laurowy, ziele angielskie jamajskie, goździki Prymat

 

Placki:

3 tarte ziemniaki

1 tarta cukinia

1 mała cebula

1 jajko

2 łyżki mąki

1 łyżka pestek słonecznika

1 łyżka pestek dyni

2 łyżki oliwy truflowej

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, majeranek Prymat

Sos jarzębinowy:

200 g jarzębiny w cukrze

50 ml jarzębiaku

100 ml czerwonego wina

Sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Borowiki:

300 g prawdziwków

2 łyżki masła

½ pęczka koperku

1 ząbek czosnku

2 łyżki pomidorów concasse

½ szklanki białego wina

Sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:


Oczyszczone mięso z jelenia marynować 24 godziny we wszystkich składnikach marynaty. Następnie mięso podsmażyć na patelni, po czym piec 10 minut w temperaturze 150ºC, co jakiś czas podlewając marynatą.

 

Tarte ziemniaki i cukinię połączyć z jajkiem, cebulą, pestkami dyni i słonecznika, mąką oraz majerankiem, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.

 

Borowiki podsmażyć na maśle z cebulą, czosnkiem, koperkiem i pomidorami concasse, skropić białym winem i doprawić do smaku.

 

Jarzębinę przełożyć do rondla, dodać wino i jarzębiak, gotować do momentu odparowania wody, doprawić do smaku.

 

Mięso z jelenia pokroić w plastry, ułożyć na grzybach leśnych. Podawać z chrupiącymi plackami, udekorować jarzębiną i skropić oliwą truflową.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz