Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 43: Kurczak orientalny po Michelsku

Składniki na 2 porcje:

2 piersi z kurczaka,
1 cebula,
Kilka pomidorków koktajlowych,
Pomidory suszone w oleju Smak,
40 ml białego wina,
20 ml sosu śliwkowego,
10 ml octu ryżowego,
10 ml sosu sojowego,
Olej do smażenia,
Przyprawa Curry Prymat,
Imbir mielony Prymat,
Sól morska Prymat.

Orientalna mieszanka przypraw Michela:
Papryka słodka mielona Prymat,
Papryka ostra mielona Prymat,
Imbir mielony Prymat,
Kolendra cała Prymat,
Kminek mielony Prymat.

 

1

Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na równe płaty.

 

2

W misce obtaczamy kurczaka w mieszance przypraw Michela oraz w soli, curry i imbirze.

 

3

Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomidory suszone w cienkie paski. Woka lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy odrobinę oleju.

 

4

Przyprawione płaty kurczaka podsmażamy przez 3-4 minuty, jeśli płaty kurczaka są cienkie. Ważne jest by kurczak nie był suchy.

 

5

Powinien zostać soczysty w środku.

 

6

Po tym czasie pierś kurczaka wykładamy na osobny talerz, a na pozostały na patelni olej wrzucamy cebulę i smażymy.

 

7

Gdy cebula się zarumieni i wymiesza z przyprawami na patelni, dodajemy pomidorki koktajlowe

 

9

...i pokrojone suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, mieszając.

 

10

Następne dolewamy ocet ryżowy i smażymy aż ocet odparuje. W tym czasie rozgniatamy lekko pomidorki, żeby puściły sok.

 

11

Dolewamy sos sojowy i zmniejszamy ogień.

 

13

Następnie dolewamy białe wino

 

14

...i przyprawiamy według uznania mieszanką przypraw Michela. Smażymy mieszając.

 

12

Na końcu dolewamy sos śliwkowy.

 

15

Do tak przygotowanego sosu w woku wkładamy z powrotem płaty piersi z kurczaka. Smażymy ok. 1-2 minut, tak by pozostały soczyste.

Po tym czasie wykładamy kurczaka na talerz i polewamy obficie sosem.

 

16

Kurczak doskonale smakuje z białym gotowanym ryżem. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz