Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 32: Lasagne bolognese

Składniki:

Lasagne:
0,5 kg mielonej wołowiny
1 świeży pomidor
1 puszka pomidorów pelati
1 marchewka
1 czosnek
1 cebula
Tymianek Prymat
Liść laurowy Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
20 ml wytrawnego czerwonego wina
Tarty parmezan
Oliwa z oliwek
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Ciasto:
100 g semoliny
100 g mąki
2 jajka
Oliwa z oliwek
Sól morska Prymat

 

1

Cebulę..

 

2

i marchewkę  kroimy w drobną kostkę,

 

3

a czosnek w cienkie plasterki.

 

4

W rondelku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i marchewkę.

 

5

Po chwili dorzucamy czosnek. Następnie dodajemy mielone mięso i całość porządnie mieszamy. 

 

7

Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem szczyptą przyprawy do mięsa mielonego i 2 liśćmi laurowymi.

 

6

Dodajemy pokrojone pomidory pelati oraz obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora.

 

8

Dolewamy wino czerwone i zmniejszamy ogień pozwalając potrawie gotować się przez pół godziny.

 

9

W tym czasie przygotowane lub kupione makaronowe ciasto na lasagne układamy na płaskiej powierzchni i wycinamy z niego koła.

 

10

Do garnka z wrzącą posoloną wodą wrzucamy po 2 koła na ok. 3-4 minuty.

 

12

Po tym czasie wyjmujemy je z wrzątku i wrzucamy do miseczki z zimną wodą by przerwać gotowanie. Następnie ostudzone wykładamy na talerz. Tę samą czynność wykonujemy z kolejnymi makaronowymi kołami. Do wykonania 2 porcji lasagne będziemy potrzebować 6 makaronowych kółek.

 

13

Żaroodporne naczynie wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.

 

14

Układamy okrągłą formę do ciasta, za pomocą której wykroiliśmy wcześniej koła. Ugotowane makaronowe koła układamy wewnątrz formy na papierze i wykładamy na nie farsz  Następnie posypujemy tartym parmezanem.

 

15

Czynności te powtarzamy tworząc trzy warstwy.

 

15

Lasagne wkładamy w odkrytym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ustawionego na funkcję grill na 3-4 minuty.

 

16

Po tym czasie wyjmujemy lasagne z piekarnika, wykładamy na talerze i zdejmujemy formę. Talerze dekorujemy ostrą papryczką i listkiem bazylii. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz