Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 31: Omlet francuski i tosty z pastą pomidorową

Składniki:

4 jajka
50 g masła
100 g startego sera żółtego ementaler
Kilka kromek pieczywa tostowego
2 świeże pomidory
Olej do smażenia
Suszone pomidory w oleju Smak
Oliwa z oliwek
Tymianek Prymat
Kminek mielony Prymat
Cukier
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Obrane ze skórki pomidory kroimy w ćwiartki

 

2

...i usuwamy z nich środek z gniazdami nasiennymi.

 

3

Tak powstałe „łupinki” z miąższu kroimy w kostkę

 

4

...i podsmażamy na odrobinie oleju.

 

5

Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem mielonym i tymiankiem. Usmażone pomidory ugniatamy lekko łyżką żeby powstała pasta. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i wykładamy do miseczki by pasta zdążyła ostygnąć.

 

6

W tym czasie przygotowujemy tosty. Kromki pieczywa tostowego po uprzednim  odkrojeniu skórek wkładamy do ciepłego piekarnika na kilka minut. Tosty powinny być ciepłe, zarumienione i lekko chrupiące, a nie przypieczone jak grzanki.

 

6

Następnie do miski wbijamy 4 jajka, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wszystko porządnie mieszamy. 

 

77

Dosypujemy tarty ser i ponownie mieszamy.

 

 

8

Na patelnię z odrobiną oleju

 

9

...i masła wylewamy jajka. Delikatnie mieszamy.

 

10

Gdy jajko się zetnie, zsuwamy omleta z patelni na talerz zawijając go.

 

11

Ciepłe tosty kroimy w trójkąty i każdy trójkąt smarujemy pastą pomidorową.

 

12

Układamy na talerzu i skrapiamy oliwą z oliwek.

 

13

Na wierzch tostów układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Całość dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz