Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami

Składniki:

200 g mąki
2 jajka
Woda
1 marchewka
1 por
1 cukinia
30 g masła
Oliwa z oliwek
Zioła prowansalskie Prymat
Oregano Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska Prymat

 

1

Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki.

 

2

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła.

 

3

Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki

 

4

... a następnie pora.

 

5

Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę  wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.

 

5

Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka i mieszamy.

 

6

Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.

 

7

Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle.

 

8

Do garnka z gotującą się osoloną wodą  powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty.

 

9

Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy

 

11

...i odkładamy do osobnego naczynia.

 

10

Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.

 

12

Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz