Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 23: Kaczka confit po francusku

Składniki:

1 kaczka
2 kg smalcu z kaczki
1 cebula
1 czosnek
Ziele angielskie całe Prymat
Goździki całe Prymat
Liść laurowy Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

2

Kaczkę kroimy na kawałki tak by otrzymać dwie piersi i dwa udka.

 

2

Do roztopionego w garnku smalcu wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i pokrojoną w 8 kawałków cebulę.

 

3

Smalec rozgrzewamy do maksymalnie 80 – 90 stopni. Na patelnię wylewamy odrobinę naszego roztopionego smalcu i układamy kaczkę.

 

4

Oprószamy pieprzem i solą, a następnie podsmażamy kawałki kaczki aż do ich zarumienienia.

 

5

Następnie kawałki przekładamy do ciepłego smalcu i dusimy przez minimum 1,5 – 2 godziny.

 

7

Po tym czasie wyjmujemy kaczkę i układamy na osobnym naczyniu.

 

6

Następnie bierzemy trochę smalcu z garnka i wylewamy na patelnię. Podgrzewamy go i podsmażamy kawałki kaczki by uzyskać chrupiącą skórkę.

 

8

Kaczkę wykładamy na udekorowany talerz i podajemy. Bon apetit! 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz