Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc.17: Naleśniki z karmelem pomarańczowym i cynamonem

Składniki:
2 jajka
¼ litra mleka
1 żółtko
125 g mąki
125 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 pomarańcza
50 g cukru
sok z 1 pomarańczy
olej
Cynamon mielony Prymat

 


W dużej misce przygotowujemy ciasto do naleśników. Do dużej miski wbijamy 2 jajka oraz żółtko i roztrzepujemy. 

 

Dodajemy powoli mąkę i mieszamy, a następnie powoli dolewamy mleko i mocno mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Na końcu dodajemy cukier puder. 

 

W rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. 

 

Jeżeli w cieście pozostały nam jeszcze jakieś grudki przecedzamy przez sito. Do gładkiej masy na ciasto dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto odkładamy do lodówki na około 15 minut. 

 

Następnie z pomarańczy cieniutko ścinamy skórkę i drobno kroimy.

 

Aby zrobić karmel na patelni rozpuszczamy masło i dolewamy sok pomarańczowy. Zmniejszamy ogień i doprawiamy cynamonem.

 

Rozgrzewamy patelnię do naleśników, smarujemy lekko olejem i smażymy cienkie naleśniki.

 

Aby dokończyć karmel - do odparowanego soku z masłem dosypujemy cukier kryształ, dorzucamy wcześniej przygotowaną skórkę z pomarańczy i czekamy aż wszystko się połączy.

 

W tym czasie naleśniki na talerzach składamy na cztery i polewamy gotowym karmelem.

 

Dekorujemy listkami melisy i delikatnie, dla ozdoby posypujemy cynamonem. Bon apetit

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz