Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 14: Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup

"Doradca Smaku" prezentuje tym razem, nie jeden, a trzy wyjątkowe przepisy! Sprawdźcie jak przyrządzić krok po kroku Lasagne warzywna i batoniki z kurczaka oraz domowy ketchup. Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 w TVN oraz powtórki o godz. 7.50

 

Składniki:
 
Lasagne warzywna:
1 marchewka
1 cukinia
1 ziemniak
1 bakłażan
125 ml mleka
125 ml śmietany
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Olej
 
Batoniki z kurczaka:
1 pierś z kurczaka
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do kurczaka Prymat
Olej
Masło
Bułka tarta Prymat
 
Ketchup:
3 pomidory
Ocet
Cukier
Kminek mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
Olej
 

 

Sposób przygotowania:

 

Ketchup

Pomidory kroimy i dusimy na odrobinie oleju.

 

Po około 4-5 minutach dolewamy odrobinę octu, dodajemy cynamon, cukier oraz kminek.

 

Gdy pomidory zaczną się rozpadać przecieramy całość przez sito. Przekładamy do miseczek.

 

Lasagne warzywna

 

Ziemniaki, bakłażana i marchewki obieramy, następnie kroimy w plasterki wszystkie warzywa.

 

Na gorącą osolona wodę wrzucamy marchewki i gotujemy na półmiękko. Po wyjęciu marchewki wrzucamy do ziemnej wody. Do garnka z woda wrzucamy ziemniaki i postępujemy tak jak w przypadku marchewek. Następnie tę samą czynność powtarzamy z cukinią.

 

Do miseczki wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy śmietanę, a później mleko. Doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową.

 

Foremki do zapiekania smarujemy odrobina oleju, nakładamy warzywa i polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.

 

Do podłużnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180-190 stopni. Gdy będzie juz odpowiednio nagrzany wstawiamy foremki z lasagne i zapiekamy w kąpieli wodnej.

 

Batoniki z kurczaka

 

Piersi z kurczaka przecinamy na pół i kroimy w paseczki.

 

Posypujemy przyprawą do kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem.

 

Panierujemy w jajku i bułce. Narozgrzanej patelni z olejem i odrobiną masła smażymy najpierw plasterki bakłażana a później kurczaka.

 

 

Z piekarnika wyciągamy lasagne. Na przygotowanym talerzu układamy batoniki z kurczaka, wykładamy z foremki lasagne i dekorujemy plasterkiem bakłażana.

 

Podajemy z domowym ketchupem. Bon apetit

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz