Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Cząber

Aromat Cząbru Prymat jest niezwykle intensywny, a smak wyrazisty, dzięki czemu jest doskonałym uzupełnieniem potraw o łagodnym smaku.

 

Cząber doskonale podkreśla smak jaj, a więc idealnie komponuje się z omletem czy jajecznicą. Także potrawy mięsne z dodatkiem cząbru, szczególnie na bazie wieprzowiny, smakują lepiej.

 

Cząber świetnie pasuje także do dań jednogarnkowych popularnych w kuchni polskiej oraz rozmaitych zapiekanek. Szczególnie dobrze łączy się z warzywami strączkowymi, które mają neutralny smak. Potrawy takie jak fasolka po bretońsku czy dania na bazie cieciorki i soczewicy z dodatkiem cząbru będą smakować wyśmienicie.

 

 

Cząber wzbogaca smak klasycznych polskich zup takich jak: krupnik, fasolowa, grochówka lub kapuśniak. Warto go zastosować do grzybów. Cząber, podobnie jak większość ziół, najlepiej dodawać do potrawy na kilka minut przed zakończeniem gotowania lub duszenia.

 

Warto wiedzieć, że cząber jest podstawowym składnikiem popularniej bułgarskiej mieszanki przypraw – czubricy.

 

OMLET Z CUKINIĄ I SEREM

 

 

 
Potrzebujesz na 4 porcje:
2łyżki oliwy z oliwek,
1 pokrojoną w paski czerwoną paprykę bez skóry,
1 pokrojoną w plasterki cukinię,
8 jajek (do przygotowania 2 omletów),
200 g sera brie,
½ łyżeczki mielonej Gałki muszkatołowej Prymat,
1 łyżeczkę Ziół prowansalskich Prymat,
do smaku: Sól czosnkową, Pieprz czarny mielony Prymat.
 
Sposób przygotowania:

Warzywa obsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, doprawić do smaku. Jajka ubić z solą i pieprzem. Warzywa zalać jajkami, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż potrawa się zetnie. W trakcie smażenia omlet można przewrócić na drugą stronę

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz