Aktualności Doradcy Smaku

original

Danie Roberta Sowy na Weekend

FLACZKI Z KALMARÓW Z BOROWIKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

 


Składniki dla 4 osób:


500 g tub kalmarów

1 litr bulionu warzywnego Kucharek

1 marchew

1 seler

1 pokrojona w piórka cebula

2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów

4 łyżki pokrojonych w plastry borowików

Sól, pieprz czarny mielony, słodka papryka węgierska Prymat

Przyprawa do flaków Prymat

 

1

 

Sposób przygotowania:


Umyte i oczyszczone tuby kalmarów pokroić w cienkie paseczki (julienne) i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Tak przygotowane kalmary przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym Kucharek.

 

Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami, a następnie dodać do wywaru.

 

Zupę doprawić do smaku przyprawą do flaków Prymat, solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać ze świeżym pieczywem. 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anula1

    Bardzo lubie kalmary,ale podanych w taki sposob jeszcze nie jadlam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Paweł29

    Ja miałem okazję spróbować kalmarów w Turcji ,ale jakoś mi nie przypadły do gustu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Wygląda pysznie , ale kalmarów jeszcze nie jadłam :)

Dodaj komentarz