Aktualności Doradcy Smaku

ds_s02e44-kpk-018

Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Cukinia smakuje doskonale pod każdą postacią. Szybko dusi się i gotuje, co czyni z niej doskonały składnik leczo i gulaszów warzywnych. Z cukinii można przygotować też szybką, pyszną i lekką zupę krem. Wystarczy ugotować pokrojoną w kostkę cukinię, dodać marchewkę i pietruszkę, odrobinę soli i pieprzu, całość zmiksować blenderem i pyszna zupa gotowa! Tartą cukinię można dodać do placków ziemniaczanych, urozmaicając tym samym smak tradycyjnego dania. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Oryginalnym pomysłem są konfitury z cukinii, roladki z cukinii jako przystawka… 

My z kolei w najnowszym odcinku programu obalamy mit, że cukinię należy faszerować wyłącznie farszem jarskim. Cukinie powinny zostać zblanszowane. Kostki z kurczaka, które będą częścią nadzienia powinniśmy kroić na niezbyt cienkie kawałki, żeby po smażeniu nie były zbyt suche. Należy jednak pamiętać, że składniki farszu nie mogą być za grube (poza cukinią, która sama się rozpadnie podczas smażenia). Jeśli pieczarki będą za suche można dodać więcej oleju podczas smażenia. Do kurczaka można dodać białego wina, dzięki czemu będzie bardziej soczysty. 

 

 

Aby zobaczyć przepis kliknij TUTAJ

 

11

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz