Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Pieprz czarny ziarnisty

Pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. Nadaje potrawom nie tylko wyszukany charakter, ale także podkreśla ich atrakcyjny wygląd.

Mieszankę polecamy stosować do pieczonych, smażonych oraz grillowanych ciemnych mięs, na przykład wołowiny i dziczyzny. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z warzyw. Ziarna kolorowego pieprzu dodajemy zazwyczaj na początku przyrządzania potrawy. Możemy użyć go również jako wyszukany element dekoracyjny potrawy.

 

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat dostępny jest także w wygodnym młynku. 

 

Filety śledziowe z pieprzem i sałatką warzywną

 


 
Składniki dla 4 osób:
500 g wymoczonych filetów ze śledzia norweskiego
½ obranego, ugotowanego i pokrojonego w kostkę selera
2 obrane, ugotowane i pokrojone w kostkę marchewki
100 g ugotowanej i pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
1 duże, obrane i pokrojone w kostkę jabłko winne
1 ugotowany i pokrojony w kostkę ziemniak
1 mała puszka zielonego groszku bez zalewy
3 pokrojone w drobną kostkę Ogórki konserwowe Smak
1 obrana, drobno posiekana cebula
2 ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę jajka
4 łodygi posiekanego szczypiorku
2 łyżki Kaparów Smak
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat cukier do smaku
3 łyżki Pieprzu kolorowego ziarnistego Prymat utłuczonego
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
2 łyżki soku z cytryny
200 g majonezu
100 g gęstego jogurtu naturalnego
 
Dekoracja:
Szczypiorek
Miąższ z ogórka i pomidora
Sałata frisée
8 cząstek limonki
 
Sposób przygotowania:

Pieprz kolory utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Filety śledziowe obtoczyć w pieprzu i odstawić w chłodne miejsce. Majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny zmiksować i doprawić do smaku. Wszystkie składniki sałatki połączyć i zalać przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Śledzia norweskiego w pieprzu podawać z sałatką warzywną, udekorować sałatą frisée połączoną z pomidorem i ogórkiem, cząstkami limonki i szczypiorkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz