Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Budyń wg Marcina Budynka

 

Krok 1 – budyń czekoladowy

250 ml mleka 3,2% podgrzać w garnku ze 125 ml śmietany 30%. W osobnej miseczce wymieszać 60 g cukru pudru z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 35 g przesianego kakao. Dodać trochę podgrzanego mleka i wymieszać do konsystencji jednolitej masy. Do mleka wlać gotową masę, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 2 roztrzepane żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do otrzymania gęstego budyniu. Do tak przygotowanego budyniu można dodać 60 g pokruszonej czekolady, wymieszać i przelać do opłukanych zimną wodą miseczek i podawać.

 

 

Krok 2 – Budyń waniliowy z malinami

Z połowy laski wanilii wyskrobać ziarenka. 1,5 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką masła, 3 łyżkami cukru i ziarnami wanilii. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 roztrzepanymi żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko zmniejszyć ogień i energicznie mieszać, aż do momentu zagotowania. Gotować ok. minutę. Gotowy budyń przelać do opłukanych zimną wodą miseczek. Podawać z malinami w wersji na ciepło lub na zimno.

 

Krok 3 - chilijski budyń z kapusty

Główkę białej lub włoskiej kapusty podzielić na ćwiartki, wyciąć z niej głąby i obgotować we wrzątku przez ok. 7 minut. Osączyć, gdy przestygnie, odcisnąć i zmielić z: 6 ugotowanymi ziemniakami średniej wielkości, 2 przesmażonymi na oleju, drobno pokrojonymi cebulami oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do masy dodać dwa surowe jajka, 3-4 łyżki śmietanki, sól i pieprz do smaku. Masę ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez ok. godzinę. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz