Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara

 

Tradycyjny sos do spaghetti carbonara przyrządzany jest z użyciem jaj oraz sera. Przez lata przepis ewaluował i niektórzy przygotowują go np. na bazie śmietany. Michel Moran w dzisiejszym odcinku zdradza sekret doskonałego smaku tego dnia. Tkwi on w w starannie dobranych składnikach, takich jak:

- pancetta - włoski, suszony boczek, miesiącami dojrzewa w aromatycznych przyprawach,

- pecorino - ser z mleka owczego, pochodzi z właskiego Lacjum, w zależności od czasu dojrzewania może być miękki lub twardy,

- parmezan - twardy ser z mleka krowiego, charakteryzuje się intensywnym smakiem, wytwarzany jest przede wszystkim we włoskiej Parmie.

 

Kluczowym elementem przyrządzenia spaghetti carbonara jest odpowiednie ugotowanie i przyprawienie makaronu. Nie może być on rozgotowany, dlatego polecamy zachować proporacje 100 g spaghetti: 1 l wody: 10 g soli.

 

 

Aby zobaczyć przepis kliknij TUTAJ

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

 

11

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    dziwne... pierwszy raz spotykam sie z oregano do carbonary... włosi chyba się obrażą na Pana..
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Oryginalna Carbonara?? Oregano? Boczek? Masło? CZOSNEK? Skad to!? Carbonara to guanciale, pecorino, jajka i pieprz. Guanciale na tyle jest słone, ze nie trzeba więcej solić. Masakra!!!!!
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    "Oryginalna Carbonara?? Oregano? Boczek? Masło? CZOSNEK? Skąd to!? Carbonara to guanciale, pecorino, jajka i pieprz. Guanciale na tyle jest słone, ze nie trzeba więcej solić. Masakra!!!!!" - strasznie lubię takich przemądrzałych, co to myślą, że wszystkie rozumy zjedli. Nie dociera do ciebie, że tak jak na wiele innych rzeczy, nie ma jednego przepisu na carbonarę. We Włoszech co miasteczko, to jeden własny (i oczywiście najprawdziwszy) przepis na jakąś potrawę. Taka potrawa ma z czasem 1000 przepisów, z których każdy jest oczywiście tym jedynym. Tak samo jest z carbonarą.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pecorino nie pochodzi z Lacjum. Pecorino pochodzi z całych Włoch. To nie jest nazwa konkretnego sera, ale różnych serów podpuszczkowych otrzymywanych z mleka owczego (pecorino znaczy owieczka). Dopiero pecorino uzupełnione o drugi człon nazwy określa konkretny ser (obecnie zarejestrowane jest oficjalnie 6 odmian: pecorino romano, pecorino siciliano, pecorino sardo, pecorino toscano, i dwie jeszcze bardziej lokalne: pecorino di Filiano i pecorino di Picinisco.

Dodaj komentarz