Aktualności Doradcy Smaku

original

Letnie Chłodnikowanie Roberta Sowy

 

Wypijam kawę na tarasie.

 

Po południu przyjdą goście. Trochę pogrillujemy, coś zjemy, wypijemy jakieś dobre winko...

 

Ale nie myślę o tym za bardzo. Cieszę się mijającą chwilą.

 

Zaraz wstanę, wezmę ulubiony wiklinowy kosz i pójdę na targ po zieleninę.

 

Na wczesny obiad zrobię dziewczynom chłodnik.

 


 

Ulubiony chłodnik Magdy, mojej córki:

 

CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I WANILII Z SORBETEM CYTRYNOWYM I ŚWIEŻĄ MIĘTA

 

1

 


Składniki:

 
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczyta chili do smaku


Sposób przygotowania:


Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz  przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

 

 

Po drodze mijam ulubioną knajpkę. Może jakieś espresso?

 

Wiecznie ten sam młody chłopak za barem, już z daleka uśmiecha się, kiedy mnie widzi.

 

- Co dobrego dziś polecacie? - nie byłbym sobą gdybym nie zapytał.

 

- Jak zwykle coś prostego - to knajpka tzw. klimatyczna, gdzie okoliczni mieszkańcy przychodzą posiedzieć przy piwku, winku, zjeść jakaś małą bruschettę, albo zupkę... - Dziś gazpacho z oliwkami.

 

Nie mogę się oprzeć, zamawiam małą porcję.

 


GAZPACHO, czyli HISZPAŃSKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW

 

 

1

 

 

Składniki:

1 kg pomidorów

1 mała cebula

1 mała zielona papryka

1 ogórek

2 ząbki czosnku

Kilka łyżeczek octu winnego

½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin

Spora szczypta kuminu

50 g ugotowanej ośmiornicy

Kilka listków świeżej bazylii

Kilka czarnych oliwek do dekoracji

Sól, pieprz biały mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:


Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając Bendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito. W bulionówkach ułożyć plastry ugotowanej ośmiornicy i pokrojone oliwki. Całość zalać gaz pacho i udekorować.

 

Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł dobrać wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.     

 

Wracam do domu. Przygotowuję coś na szybko dla gości. Parę łyżek dobrego indyjskiego chłodnika tylko zaostrzy apetyt i chętniej zabierzemy się za grillowanie. Przygotuję też coś lekkiego na jutro. Pewnie po gościach wszyscy będą dłużej spali, więc zupka na wczesny obiad to dobry pomysł.

 

INDYJSKI CHŁODNIK Z OGÓRKA AROMATYZOWANY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

 

1

 

Składniki:


200 g świeżego ogórka

250 ml jogurtu naturalnego

250 ml kefiru

10 listków mięty

Sok z 1 limonki

Sól, pieprz czarny mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:


Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem świeżej mięty. 

 

CHŁODNIK Z BOTWINKI  Z PIECZONĄ CIELĘCINĄ I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

 

1

 

Składniki :

1 pęczek botwinki

100 ml śmietany kremówki

250 ml  jogurtu naturalnego

250 ml kefiru

1 łyżka octu winnego

6 rzodkiewek

2 świeże ogórki

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

2 ząbki czosnku

100 g  cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs

4 ugotowane jajka przepiórcze

Sól, pieprz czarny mielony, przyprawa uniwersalna (np. Kucharek)

 

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

 

 

 

MEKSYKAŃSKI CHŁODNIK NA LATO ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ


 

1

 

Składniki:

4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek

1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę

1 pęczek świeżej kolendry

2 ząbki czosnku

200 ml soku pomidorowego

Sól, pieprz czarny mielony, szczypta chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sok z 1 limonki

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Guacamole:

1 dojrzałe awokado

4 łyżki soku z limonki

1 drobno pokrojona mała cebula

1 drobno pokrojony ząbek czosnku

1 drobno pokrojona papryczka jalapeño

1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól, pieprz czarny mielony Prymat

Świeża kolendra i natka

 

 

Sposób przygotowania:

Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.

 

Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.   

 

 

 

Dobrze zjeść coś lekkiego w upalny dzień. Zwłaszcza jak można to przygotować wcześniej, a potem tylko leniwym weekendowym krokiem ruszyć po gotowe w kierunku lodówki...

 

Cudownego chłodnikowania!

 

Wasza Sowa

 

PS. Znalazłem też przepis na prawdziwy staropolski chłodnik.

 

 

Podaję specjalnie dla tych, którzy w kuchni zachowują tradycję i mają trochę więcej czasu i zapału ;).

 

 

STAROPOLSKI CHŁODNIK Z KALAREPKĄ

 

1


Składniki dla 4 osób:

1 pęczek młodych buraczków z botwinką

1 ½ szklanki odtłuszczonego rosołu z cielęciny

2 szklanki zakwasu z buraków

1 drobno posiekana czerwona cebula

1 szklanka roztrzepanego zsiadłego mleka

¾ szklanki wywaru z raków

¾ szklanki śmietany 36%

1 świeży ogórek

1 ogórek małosolny

1 jabłko winne

Kilka rzodkiewek

Szczypiorek

Koperek

Natka pietruszki

Świeża mięta

¾ szklanki ugotowanych i pokrojonych w kostkę szyjek rakowych

¾ szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny

Sok z ½ cytryny

Sól

4 kalarepki

8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych

 

 

Sposób przygotowania: 


Buraczki umyć, oskrobać, posiekać w drobną kosteczkę i ugotować na małym ogniu w rosole połączonym z 1 szklanką kwasu z buraków z dodatkiem cebuli przez 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekane, umyte liście botwinki. Następnie wywar wystudzić do temperatury 10°C, dolać jeszcze po szklance kwasu z buraków i roztrzepanego zsiadłego mleka oraz wywar z raków i śmietanę, starannie rozprowadzić. Ogórki i jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki pokroić w krążki, zioła bardzo drobno posiekać i wszystko dodać do chłodnika. Następnie dorzucić szyjki rakowe i cielęcinę, całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, ewentualnie również odrobiną cukru, wymieszać.

 

Chłodnik odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Kalarepki dokładnie umyć, przyciąć  pędy na wysokości ok. 5 cm, ściąć górę warzywa, a środek wydrążyć. Chłodnik wyporcjować do wydrążonych kalarepek, do każdej porcji dodać 2 przekrojone na pół jajka przepiórcze.  

 

Przygotowanie zakwasu z buraków:

500 g umytych, obranych i opłukanych buraków pokroić w plastry grubości ok. ½ cm, umieścić w wyparzonym słoju lub kamiennym garnku, przekładając 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Całość zalać ok. 4 szklankami ciepłej, przegotowanej wody źródlanej z łyżeczką miodu i dodać ½ kromki razowego chleba (woda powinna ledwie zakrywać buraki). Słoik przykryć pojedynczą warstwą gazy i pozostawić w temperaturze ok. 20°C. Po 2 dniach wyciągnąć chleb, resztę pozostawić jeszcze na 2-3 dni.

 

 

 

Polecam również inny przepyszny, aromatyczny chłodnik...

 

 

CHŁODNIK Z MELONA GALLO Z MARYNOWANYM IMBIREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

 

1



Składniki dla 4 osób:
Miąższ z 2 melonów gallo
Sok z cytryny do smaku
4 plasterki marynowanego imbiru
8 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku
4 plastry szynki parmeńskiej
8 wydrążonych kulek z melona miodowego



Sposób przygotowania:
Melona gallo zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu, a następnie schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Chętnie również wypiłabym kawkę na tarasie ... problem w braku tarasu... balkonu również nie posiadam... dlatego poranną kawę pijam w łóżku ;)
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Chłodniki - rewelacja!!!! A te zdjęcia.....takie apetyczne.....:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Chłodnik hm....ja nie przepadam ale mam takiego jednego amatora,który by jadł codziennie - robię chłodnik z przepisu babci ,bardzo podobny do meksykańskiego bo tez z ogórkami.
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    a ja wypijam kawę w domowym ogródku w altance ,na te upały najlepsze chłodniki

Dodaj komentarz