Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Afrodyzjaków

Dziś przyprawy z najodleglejszych zakątków świata można mieć na własnym stole. Przyprawianie to podstawa dobrego gotowania, a sztuka kulinarna na stałe zagościła w domach Polaków. Przyprawy podkreślają smak i wygląd potraw, pozytywnie wpływają na proces trawienia i nasze zdrowie. W końcu przyprawy to wspaniałe afrodyzjaki…

 

Wierzono, iż przyprawy rozgrzewające ciało rozgrzewają też zmysły.  Do najbardziej znanych afrodyzjaków należą między innymi: pieprz kajeński, imbir, chili a nawet czosnek i chrzan. Również przyprawom korzennym przypisuje się miłosne właściwości.  Za afrodyzjaki uznaje się kardamon, gałkę muszkatołową, cynamon a także wanilię.

 

        

 

Spośród ziół, które nie tyle miały wzbudzić uczucie co raczej wywołać falę namiętności i dać siły do miłosnych igraszek, najbardziej znany był lubczyk.  Zarówno części naziemne, jak i korzeń uważany jest od starożytności za afrodyzjak. Ze świeżego korzenia sporządza się napoje miłosne, którym nie mogą się podobno oprzeć najbardziej oporne dziewczyny. Nalewka na lubczyku to chyba najbardziej znany afrodyzjak, a wszelkie zioła potęgujące afekt zwano lubczykami lub lubystkami.

 

Oregano, czyli lebiodka  a raczej jej słodka woń wywoływało niegdyś taką sławę, że zostało uznana za symbol szczęścia przez Afrodytę. Lebiodką wieńczono nowożeńców.

 

KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z SEREM ROKFOR

 


 
Składniki dla 2 osób:
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pomidory bez skóry
300 ml bulionu drobiowego Kucharek
100 g sera rokfor
Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat, cukier
½ łyżeczki sambal oelek
½ szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka pestek dyni
Tymianek Prymat do smaku
Liść lubczyku Prymat

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącej oliwie. Dodać pomidory, chwilę podgotować, wlać bulion i gotować 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodać ¾ ilości pokrojonego na małe kawałki sera rokfor, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą  sambal oelek. Cały krem zmiksować, pod koniec zabielić śmietaną. Przed podaniem zupę posypać pozostałą częścią pokrojonego w kostkę sera rokfor i prażonymi pestkami dyni. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz