Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC Przypraw: Marynata Prymat – produkt niezbędny w karnawale!

Marynowanie mięs ma już wieloletnią tradycję. W ten sposób przygotowane mięso staje się bardziej aromatyczne, kruche i soczyste. Dzięki odpowiednim przyprawom nabiera ono także doskonałych walorów smakowych. Najlepiej, aby przeznaczone do marynowania mięso było świeże, ponieważ rozmrażane może wydzielać zbyt wiele soków. Kawałki przeznaczone do marynowania powinny być odpowiedniej wielkości, aby marynata mogła odpowiednio wniknąć w mięsne włókna. Najważniejsze, aby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości. W zależności od rodzaju mięsa i pożądanego efektu końcowego marynowanie może trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Po upływie odpowiedniej ilości czasu zamarynowane porcje mięsa są idealnie przygotowane do pieczenia, smażenia lub grillowania.

 

 

Nasze marynaty to starannie dobrana mieszanka znakomitych przypraw Prymat, takich jak: gorczyca biała, kozieradka, majeranek, kolendra, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, jałowiec rozmaryn i sól. Ponadto smak i aromat marynaty wzbogacają warzywa suszone: czosnek i cebula. Doprawione i zamarynowane w ten sposób mięsiwo będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche. 

 

Pieczona karkówka z morelami

Składniki dla 4 osób:
1 kg karkówki wieprzowej
300 g suszonych moreli
3 łyżki Marynaty do mięs klasycznej Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól morska Prymat
 
Party Dip Barbecue Prymat
(do Party Dip: 100 g ketchupu, 15 ml wody)

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować wszystkie składniki. Mięso oczyścić, opłukać zimną wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Morele sparzyć we wrzątku dwie minuty.
  2. Marynatę do mięs klasyczną połączyć dokładnie z olejem.
  3. W mięsie ostrym nożem zrobić nacięcie, dokładnie natrzeć mięso wewnątrz i na zewnątrz marynatą klasyczną.
  4. Następnie mięso wypełnić morelami. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180°C.
  5. Przed podaniem karkówkę pokroić w grube plastry i podawać z dipem.

 

 

Grillowane filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich


Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g piersi z kurczaka
4 gruszki
 
Marynata:
½ szklanki oliwy  z oliwek
1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat
 
12 plasterków sera oscypek
4 plastry chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu
1 pęczek kolorowych sałat
 
Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.

Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem. 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    DorotaZ

    Te filety z kurczaka z oscypkiem muszą być pyszne:)

Dodaj komentarz