Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zupy rybne

 

Pomysł 1 – Zupa z dorsza z pomidorami, oliwkami i szpinakiem Roberta Sowy

W dużym rondlu rozgrzać 50 ml oliwy  z oliwek, podsmażyć na niej  do miękkości 200 g pokrojonego w cienkie plasterki kopru włoskiego i 1 łyżkę plasterków czosnek. Dodać 2 nitki Szafranu Prymat, 1,5 litra Rosołu drobiowego Kucharek i 600 g filetów z dorsza. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Następnie dodać 200 g pomidorów, 200 g Oliwek czarnych Smak i 200 g liści szpinaku, doprawić do smaku Solą morską i Pieprzem czarnym mielonym Prymat. Ugotowany makaron (400 g nitek) ułożyć w miseczkach, wlać zupę, udekorować Pieprzem kolorowym Prymat i świeżo siekanym szczypiorkiem.

 

Pomysł 2 – Mazurska zupa z pstrąga Marcina Budynka

Pstrąga o wadze min. 500 g wyfiletować, pozostałe części ryby (łeb, usunięte skrzela, kręgosłup i ogon) opłukać w zimnej wodzie, włożyć do garnka z zimną wodą, dodać Sól morską, Pieprz czarny mielony i Liść laurowy Prymat, gotować na wolny ogniu przez około 30 minut. Gotowy wywar odcedzić.

Warzywa (200 g marchewki, 100 g pora i 50 g selera korzeniowego) obrać, oczyścić, pokroić w zapałki, obsmażyć na klarowanym maśle wraz z posiekanym czosnkiem, a po ok. 3 minutach dodać do odcedzonego wywaru. Filety z pstrąga pokroić w paski i również dodać do wywaru. Całość gotować ok. 20 minut, przed podaniem posypać świeżo siekanym koperkiem.

 

Pomysł 3 - Zupa rybna z warzywami i szafranem Roberta Sowy

Na rozgrzanej 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju rzepakowego obsmażyć dokładnie umyte rybie głowy i ości pozostałe po filetowaniu (1 kg) oraz pokrojone w plastry warzywa (1 marchew, 1 białą część pora i 1 pietruszkę), 4 pokrojone w piórka szalotki i 2 pokrojone w plastry łodygi selera naciowego. Dodać 200 ml białego wytrawnego wina, Tymianek , Liść laurowy i Pieprz czarny ziarnisty Prymat.

Całość zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut, w trakcie gotowania wywar szumować, a pod koniec dodać cząstki cytryny. Po ugotowaniu bulion odstawić na  30 minut i delikatnie przecedzić.

150 g pokrojonej w słupki marchewki podsmażyć z posiekaną dymką (1 pęczek), 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku i słodką papryką. Wlać 1 litr bulionu rybnego, dodać umytą i pokrojoną na kawałki rybę (400 g filetów ryb słodkowodnych, np. szczupak, leszcz, karp, okoń), Szafran, Sól morska i Pieprz biały Prymat. Zupę gotować na wolnym ogniu 10-15 minut, przelać do talerzy i posypać świeżo siekanym koperkiem.

 

Pomysł 4 - Zupa z ryb morskich ze świeżymi i suszonymi pomidorami  i kolendrą Roberta Sowy

1 białą i 1 czerwoną pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle, dodać 2 pokrojone w kostkę czerwone papryki i 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku. Gdy cebula się zrumieni, dodać 100 ml białego wina, 1,5 litra Rosołu z kury Kucharek i pomidory pelati.

Następnie dodać pokrojone w kostkę ryby morskie (po 200 g fileta z dorsza, łososia norweskiego i halibuta), miąższ z 4 świeżych pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych ), 6 pokrojonych w paski Suszonych pomidorów Smak i sok z cytryny do smaku. Całość doprawić do smaku Solą morską, Pieprzem czarnym mielonym, Chili pieprz cayenne i Papryką słodką mieloną Prymat. Gotować 15 minut, delikatnie mieszając, aby kawałki ryby pozostały całe. Przed podaniem dodać kolendrę (1 pęczek), a jeśli zupa będzie zbyt ostra, można dla złagodzenia smaku podać ją z kwaśną śmietaną.   

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    świetne pomysły! Uwielbiam zupy rybne, ostatnio jadłam zupę rybną curry, po prostu była świetna :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    uwielbiam zupy rybne,super przepisy
  • 0
    original
    Opublikowano

    xjustynka89x

    jeszcze nigdy nie robiłam zupy rybnej, mój mąż jakoś nie jest do tego przekonany, ale myślę, że wykorzystam jeden z tych przepisów i na pewno będzie mu smakować!

Dodaj komentarz