Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku II, odc.16: Stek z gęsi w sosie porto z grzybami

 

 

Gęsina obecna jest na polskich stołach od wieków. Świetnie komponuje się na przykład w połączeniu z owocami czy polskimi, leśnymi grzybami. Trzeba przyznać, że polska gęś to arystokracja wśród drobiu, a co ciekawe nasz kraj jest największym producentem gęsiny w Europie. Skoro doceniają ją zagraniczni smakosze my również powinniśmy się w niej rozsmakować.

Czy wiecie, że z gęsiną oraz świętem świętego Marcina wiąże się pewna legenda. Podobno święty Marcin, gdy próbował uciec przed biskupim urzędem schował się w pobliżu gęsiarni. Jednak gęsi zdradziły go swym gęganiem, czym zasłużyły sobie na miejsce w historii, przysłowiach i… na stole w dniu Św. Marcina. Marcin w końcu został biskupem a jego sława dotarła nawet do Poznania, bo to na jego cześć wypieka się do dziś rogale świętomarcińskie.

 

Po przepis kliknij TUTAJ

 

111
"Stek z gęsi w sosie porto z grzybami"

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

 

11

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    chcialbym przepis na to danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata9

    smaczniutkie to danie :-)

Dodaj komentarz