Aktualności Doradcy Smaku

original

ABC: Pikle na karnawał

Gdy dysponujemy większą ilością czasu możemy przygotować dla gości kolorowe sałatki, do których idealnie sprawdzą się zielone i czarne oliwki, kapary czy też suszone pomidory. Podczas zabawy goście chętnie posilą się również kanapeczkami, które możemy przygotować z bagietki, krakersów i warzyw, takich jak Papryka marynowana, czy też Ogórki kanapkowe Smak. Oczywiście można podać ogóreczki, pieczarki, oliwki czy inne pikle solo, można też wykorzystać je jako inspirację do apetycznych przystawek. 

 

Dip koktajlowy z oliwkami


Składniki:

4 pokrojone na kawałki pomidory 
1 posiekana w kostkę czerwona cebula
2 łyżki soku z cytryny
4 Ogóreczki z chili Smak 
½ szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
Sól morska, pieprz cayenne
Do dekoracji: Oliwki czarne Smak

 

Przygotowanie:
Do miksera kuchennego wrzucić pomidory ze skórką, cebulę, całe ogóreczki z chili i czosnek, zmiksować, doprawić  do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Udekorować czarnymi oliwkami Podawać do: tortilli, chipsów, nachos, grillowanego kurczaka lub żeberek. 

 

Ziołowy krem do kanapek


Składniki:

100 g kremowego białego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sól morska, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
cukier do smaku
kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
kilkanaście sztuk Cebulki perłowej marynowanej
1 szt Chleb wiejski z ziarnami zbóż

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski, pamiętając by zostawić część szczypiorku do dekoracji. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku, zwracając uwagę na to, by nie przesadzić z ilością chili pieprz cayenne. Następnie na specjalnie przygotowane kawałki chleba (wycięte kwadraty) nakładać ziołowy krem do kanapek. Na wierzch ułożyć kompozycję składającą się z pierścienia pomidorka koktajlowego, w którego środek wkładamy jedną marynowaną cebulkę. Na koniec posypać szczypiorkiem.

 

Kanapeczki koktajlowe


Składniki:

1 bagietka
100 g kremowego białego sera
200 g pokrojonego pikantnego salami
1 słoik pokrojonych na kawałki Ogóreczków konserwowych Smak
1 łyżka Papryki słodkiej 
Do dekoracji: Oliwki czarne Smak

 

Przygotowanie: 

Bagietkę pokroić na kromki, opiec w tosterze i posmarować białym, kremowym serem. Na wykałaczki nadziać kawałek ogóreczka z połówką oliwki czarnej zawiniętych w plasterek salami. Tak przygotowany „żagielek” wbić w bagietkę i oprószyć słodką czerwoną papryką.

 

Spróbujcie również innych karnawałowych przekąsek:




Koreczki koktajlowe z pieczarkami Tartinki z wędzonym serem Mini kanapeczki z ogórkami

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    wszystkie propozycje są kuszące
  • 0
    original
    Opublikowano

    Barbara13

    bardzo fajne propozycje
  • 0
    original
    Opublikowano

    plocia

    Bardzo fajne propozycje kanapkowe :) już wiem co zrobię na urodzinki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    DorotaZ

    Śliczne te przekąski:) Super propozycje:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokus

    Bardzo smacznie wyglądają te przekąski, chętnie wypróbuję przepis :)

Dodaj komentarz