Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon na: Karnawał!

Sezon na: Karnawał!

Początkowo nazywano ten okres Zapustami, a także staropolskim mianem Mięsopustu, czyli pożegnanie mięsa przed postem, którego zasady były bardzo surowe. Niezależnie od stanu i zasobności w karnawale jedzono dużo, tłusto i na zapas. A do tego wypijano wiele mocnych trunków. 

 

Sezon na: Karnawał!

 

Co prawda dziś nie ma już tak hucznych balów jak niegdyś, jednak warto pamiętać o tradycji, która może być doskonałą inspiracją do ożywienia relacji towarzyskich. Zimowe wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w domowych pieleszach, co nie musi jednak oznaczać czasu spędzonego przed telewizorem. Nawet jeśli nie planujemy wyjścia na bal, warto zaakcentować ten radosny i swawolny czas karnawałowo-ostatkową kolacją w gronie przyjaciół i rodziny. A jak impreza, to i dobre jedzenie. Podczas spotkań towarzyskich nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju mięsiwa, bo to przecież mięsopusty. Niemniej ważne są wszelkie przystawki i przekąski, które mogą być ozdobą stołu, jak i dostarczyć wielu ciekawych wrażeń kulinarnych.

 

Przystawki i przekąski czyli tak zwany zimny bufet może oferować zarówno tradycyjne, jak i bardzie oryginale smaki. W wersji tradycyjnej powinny znaleźć się konserwowe ogóreczki czy pieczarki lub bardziej wykwintne oliwki bądź faszerowane pikle.

 

Sezon na: Karnawał!

 

Oczywiście lubianym i popularnym dodatkiem są różnego rodzaju sałatki. Prostą przekąską są kanapeczki i tartinki, które mogą kusić estetycznym wyglądem. Równie dobrze sprawdzą się tarty na zimno, które można zaserwować z sosami i dipami. Doskonałym uzupełnieniem imprezowego menu są koreczki i mini szaszłyki.

 

Babeczki z pastą serową

Sezon na: Karnawał!

Składniki dla 4 osób:

8 sztuk babeczki słone
8 sztuk pieczarki marynowane
Pasta serowa:
100 g ser zółty
3 łyżki majonez
2 ząbki czosnek
2 łyżki orzechy włoskie
0,5 pęczka natka pietruszki
Sól morska- MŁYNEK
chili pieprz cayenne Prymat
8 główek rzodkiewki

 

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki pokroić w drobne paseczki. Składniki pasty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Pastę ułożyć w babeczkach, dodać paski rzodkiewki, udekorować pieczarkami i paskami rzodkiewki.

 

 

Mini kanapeczki ze smarowidłem i ogórkami

Sezon na: Karnawał!

Składniki dla 4 osób:

4 kromki chleb kminkowy
4 łyżki Smarowidło wieprzowe
1 słoik ogórki kiszone
do smaku pieprz czarny grubomielony Prymat
do dekoracji zielenina
1 szt. papryka czerwona

 

Sposób przygotowania:

Pokrojone w paski ogórki kiszone wraz z paskiem papryki czerwonej zwinąć w roladki i przekłuć wykałaczkami. Kromki chleba opiec, wystudzić, posmarować smarowidłem, oprószyć pieprzem i pokroić na małe kawałki. Udekorować roladkami z ogórków. Na wierch można ułożyć dekorację z ulubionej zieleniny. Pięknie na kanapkach prezentują się na przykład kiełki.

 

Sałatka z rukolą i soczystym kurczakiem

 Sezon na: Karnawał!
Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone  w paski piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy rosyjskiej Prymat
4 łyżki sosu sojowego
1 pęczek rukoli
Kilka pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
200 g startego koziego sera
1 łyżka uprażonych orzechów nerkowca
Przyprawa do sałatek Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzeć miodem i musztardą, obsmażyć na patelni, dodając pod koniec sos sojowy, wystudzić. W misce wymieszać rukolę, pomidory, ser i orzechy, doprawić do smaku przyprawa do sałatek. Na wierzchu ułożyć przygotowanego wcześniej kurczaka, skropić sosem powstałym podczas smażenia.

 

Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi

Sezon na: Karnawał! 


Składniki dla 4 osób:
250 g ugotowanych borowików
250 g ugotowanych kurek
250 g ugotowanych podgrzybków
3 pokrojone w kostkę szalotki
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Sól czosnkowa, Tymianek, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
1 ½ szklanki śmietany kremówki
3 jajka
ok. 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia
 
Ciasto:
500 g mąki
2 jajka
200 g masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki zimnej wody
Sól
 
Rukola
Pomidory koktajlowe
Orzeszki piniowe
1 opakowanie Sos włoski z bazylią i oregano Prymat

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec  przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim Prymat przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

 

Szaszłyki z szynki parmeńskiej z serem mozzarellai suszonymi pomidorami marynowamnymi w oregano

 Sezon na: Karnawał!
 
Składniki dla 4 osób:
10 suszonych pomidorów
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
Oregano, grubo mielony czarny pieprz Prymat
 
10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
1 kulka pokrojonego w kostkę sera mozzarella
1 obrany i pokrojony w plastry grubości 1 cm świeży ogórek
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 pęczek świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
4 kromki pieczywa tostowego
Szpadki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Do suszonych pomidorów dodać oliwę z oliwek, dwa pokrojone ząbki czosnku, suszone oregano, grubo mielony czarny pieprz i kapary, a następnie odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian ser mozarella, szynkę parmeńską, suszone pomidory, plastry ogórka i listki bazylii. Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku, polać oliwą z oliwek pozostałą z marynowania suszonych pomidorów, posypać grzankami czosnkowymi, orzeszkami piniowymi i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem. 

Basia03 28.01.2014 15:05
Tarta wygrywa :)
Beata999 27.01.2014 19:09
Mnie też podoba się tarta,tylko nasturcje muszę zamienić na inne jadalne kwiecie.
Rafał10 27.01.2014 18:49
świetne propozycje! Najbardziej podoba mi się tarta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak