Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulturalna kuchnia: Savoir-vivre - Co, czym i jak jeść owoce

Kulturalna kuchnia: Savoir-vivre - Co, czym i jak jeść owoce

 

Jabłka i gruszki: dzielimy nożykiem na części, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i zjadamy owoc po kawałku.

 

 

Truskawki podajemy bez szypułek, z cukrem pudrem i bitą śmietaną.

 

 

Brzoskwinie obiera się ze skórki nożykiem, przekrawa na pół, wyjmuje pestkę i zjada po kawałku.

 

 

Kiwi podajemy przekrojone na pół i zjadamy łyżeczką.

 

Winogrona i czereśnie zjada się w całości, pestki odkładamy łyżeczką na talerzyk.

 

 

Śliwki rozrywamy na pół palcami, wyjmujemy pestki i zjadamy owoc.

 

 

Banany obiera się ze skórki do połowy i zjada, systematycznie obierając skórkę dalej.

 

 

Pomarańcze i mandarynki obiera się ze skórki i zjada cząstkami. 

 

Grejpfruty kroi się na połówki i zjada łyżeczką.

 

Melony, ananasy i arbuzy je się widelczykiem pokrojone w kostkę.

Basia03 28.01.2014 15:07
Ja grejpfruty posypuję jeszcze cukrem i zjadam łyżeczką :)
Aannkaa82 24.01.2014 21:11
Całkowicie sie z Tobą zgadzam Elżbieto :) przyznaję nei wiedziałam ża grejpfruta je sie łyżeczką :)
bietka 24.01.2014 20:37
warto to przeczytać, bo czasami nie wiadomo jak się do owoców zabrać i się ich nie rusza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak