Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulturalna kuchnia: Savoir-vivre - Co, czym i jak jeść owoce

 

Jabłka i gruszki: dzielimy nożykiem na części, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i zjadamy owoc po kawałku.

 

 

Truskawki podajemy bez szypułek, z cukrem pudrem i bitą śmietaną.

 

 

Brzoskwinie obiera się ze skórki nożykiem, przekrawa na pół, wyjmuje pestkę i zjada po kawałku.

 

 

Kiwi podajemy przekrojone na pół i zjadamy łyżeczką.

 

Winogrona i czereśnie zjada się w całości, pestki odkładamy łyżeczką na talerzyk.

 

 

Śliwki rozrywamy na pół palcami, wyjmujemy pestki i zjadamy owoc.

 

 

Banany obiera się ze skórki do połowy i zjada, systematycznie obierając skórkę dalej.

 

 

Pomarańcze i mandarynki obiera się ze skórki i zjada cząstkami. 

 

Grejpfruty kroi się na połówki i zjada łyżeczką.

 

Melony, ananasy i arbuzy je się widelczykiem pokrojone w kostkę.

Komentarze

  • 2
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    warto to przeczytać, bo czasami nie wiadomo jak się do owoców zabrać i się ich nie rusza :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Całkowicie sie z Tobą zgadzam Elżbieto :) przyznaję nei wiedziałam ża grejpfruta je sie łyżeczką :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Basia03

    Ja grejpfruty posypuję jeszcze cukrem i zjadam łyżeczką :)

Dodaj komentarz