Aktualności Doradcy Smaku

original

Jak jadali starożytni?

Wszyscy z pewnością słyszeli o Juliuszu Cezarze. My z kolei zastanawialiśmy się jak jadał Cezar i współcześniu mu starożytni.

 

Obiad był potrawą do której przygotowania przykładano najwięcej uwagi. Spożywano go na sofach w pozycji półleżącej, podpierając się łokciem. Tylko jedna ręka w tym wypadku była wolna, dlatego też jedzenie musiało być specjalnie rozdrobnione. Co ciekawe, do spożywania posiłku używano palców, a nie widelców ani noży. Dlatego też niewolnicy podczas uczty podawali często miseczki z wodą do umycia.

 


Najskromniej jadały niższe warstwy społeczne Rzymu, co jednak nie oznaczało, że ich potrawy były mniej smaczne. Wergiliusz opisywał np. pastę z sera, oliwy, ziół, twarogu i czosnku, używaną jako dodatek do chleba. Z kolei warstwy wyższe szczególnie ceniły sobie kuchnię wyrafinowaną zarówno smakowo, jak i wizualnie.

 


Najstarszą narodową potrawą Rzymian była zacierka sporządzana z mąki pszennej lub jęczmiennej. Potrawy mięsne z początku spożywno rzadko, natomiast później na stałe zagościły w menu starożytnych. Najczęściej stosowano mięso wieprzowe, oraz baraninę, rzadziej natomiast wołowinę, gdyż uważano za niewłaściwe zabijać tak przydatne dla człowieka zwierzęta. Ryby również z początku nie miały dużego poparcia, dopiero później się w nich rozmiłowano.

 


Rzymianie lubowali się również w najrozmaitszych odmianach owoców. W kwestii napojów, najczęściej spożywano wino, wodę oraz mleko. Wino zawsze mieszano z wodą.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ta serowa pasta pewnie była pyszna teraz wszyscy się zajadamy różnorodnymi pastami do pieczywa:)
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anula1

    Bardzo lubie takie artykuly,mozna w nich wyczytac wiele ciekawostek.

Dodaj komentarz