Aktualności Doradcy Smaku

original

Sezonowo: Domowa apteka, czyli zdrowo i… kulinarnie

Każdy produkt wywiera wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego też warto dbać o różnorodność, jak i wysoką jakość produktów spożywczych. A o tej porze roku szczególnie należy pamiętać, aby dostarczać cennych składników odżywczych i wzmacniających organizm. Zamiast syntetycznych witamin, warto sięgnąć po szeroko dostępne o tej porze roku produkty takie jak miód, czosnek, jabłka, cytrusy czy orzechy i włączyć je w codzienną dietę.  

 

Niech będzie smacznie i zdrowo!

 

Czosnek pochodzi prawdopodobnie ze stepowej części Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na całą Azję i basen Morza Śródziemnego.

 

 

 

Należy, obok cebuli, do najbardziej popularnych i znanych przypraw. Czosnek jest uznawany za króla przypraw. Aż do XIX wieku, do momentu wprowadzenia szczepionek, czosnek należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym. Okazało się to słuszne, ponieważ późniejsze badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne działanie. Dzisiejsza medycyna potwierdza lecznicze działanie czosnku: zapobiega on zwapnieniu żył, pobudza trawienie, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Wartości odżywcze czosnku są duże. Zawiera on węglowodany, białko, składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, siarkę, cynk, jod), olejki lotne oraz witaminy C, A, B1, B2, PP. Ze względu na wysoką zawartość wapnia czosnek ma też właściwości odkwaszające.

 

Jabłka to nie tylko doskonały smak i aromat, to także „magazyn” witamin, szczególnie cenny na zimę.

 

 

Jabłko to głównie witaminy i minerały – w tym witamina C. Cenione są również za dużą zwartość błonnika oraz niski indeks glikemiczny, co oznacza, że węglowodany zawarte w jabłku uwalniają się powoli, co zapewnia długie uczucie sytości. Ponadto jabłka są niskokaloryczne i maja zdolność wiązania złego cholesterolu, jak i niektórych metali ciężkich. Zatem to prawdziwa kopalnia zdrowia.

 

Miód – to płynne złoto, doceniane od tysięcy lat ze względu na smak i cenne wartości odżywcze. Wiek pierwszej kropli miodu zachowanej w bursztynie szacuje się na 30 milionów lat. Już w epoce kamienia łupanego miód był ważnym elementem diety człowieka.  Miód to produkt spożywczy naturalnego pochodzenia. Powstaje dzięki pszczołom, które wytwarzają go z pyłku kwiatowego.

 

 

Najcenniejszy jest miód z jednego gatunku kwiatów, a także z niektórych gatunków miododajnych drzew iglastych. Miody dzielimy na miody nektarowe, czyli kwiatowe, spadziowe i mieszane.  Najpopularniejsze miody kwiatowe to: lipowy, wrzosowy, rzepakowy, gryczany czy wielokwiatowy. Równie polarne są miody spadziowe o ciemnej barwie – pochodzące ze spadzi liściastej lub iglastej. Najmniej doceniane są miody mieszane.

 

Miód odznacza się wybitnymi walorami smakowymi oraz aromatycznymi, których charakter oraz intensywność zależą od gatunku roślin, z jakich powstał. Jednak miód to przede wszystkim źródło ogromnych właściwości  leczniczych i zdrowotnych. Dzięki glukozie i fruktozie szybko wzmacnia organizm, szczególnie ten obciążony pracą fizyczną i umysłową. Ceniony jest też ze względu na działanie antybakteryjne, bakteriobójcze i detoksykujące, miód obniża także ciśnienie.

 

Cytrusy – najzdrowszym owocem cytrusowym jest bezsprzecznie grejpfrut. Z jednej strony zawiera mało kalorii, z drugiej zaś jest najbogatszy wartościowo. Zawiera witaminę C, E, PP i B oraz całą listę minerałów. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz anty nowotworowo. Warto jeść grejpfruta razem z gorzkawymi białym błonkami, ponieważ i one zawierają cenne składniki. Grejpfrut obniża też ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Za najbardziej zdrowe uznanie się grejpfruty czerwone.

 

 

Orzechy – orzechy włoskie, jak i orzechy laskowe zawierają kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Kwasy te obniżają także poziomo tłuszczów we krwi, a witamina E, czyli witamina młodości powstrzymuje zaleganie złego cholesterolu, a także poprawia cerę. Orzechy zawierają też witaminę B1 oraz PP.

 

Proponujemy garść przepisów ze składnikami z Domowej Apteki: 

 

Jabłka pod pierzynką


Składniki dla 4 osób:
1 kg jabłek
5 dag masła
10 dag cukru
5 utłuczonych Goździków Prymat
1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat
1 1/2 łyżki rodzynek
 
Ciasto:
4 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
3 jajka
4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
szczypta soli
do wysmarowania formy: 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrem, goździkami i cynamonem. Rodzynki umyć i osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć jabłka, posypać rodzynkami, grudkami masła i zapiekać około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąka, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Podawać na gorąco. Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać miodem albo syropem owocowym.

(4–6 porcji)

 

Grillowany oscypek z pikantnym sosem miodowym
 

 

 

Składniki dla 4 osób:
500 g pokrojonego w grube plastry sera Oscypek
1 łyżka oleju słonecznikowego
200 ml pikantnego sosu miodowego
kolorowe sałaty
 
Pikantny sos miodowy:
½ szklanki białego, wytrawnego wina
2 ostre papryczki, pokrojone w drobne paseczki
100 ml miodu pszczelego

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu gotować do momentu, aż zacznie gęstnieć. Plastry sera Oscypek natrzeć olejem i grillować z obu stron. Podawać z pikantnym sosem miodowym i bukietem kolorowych sałat.

 

Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka
 


 
Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
 
Marynata:
1 łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym
1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka Prymat
1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka suszonej kolendry
Sól czosnkowa Prymat do smaku
 
2 pomarańcze
2 grejpfruty
2 pęczki rukoli
50 g pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki płatków sera parmezan
 
Sos vinaigrette:
1 op. włoskiego sosu Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
4 łyżki białego kremu balsamico
Sól, imbir, chili pieprz cayenne do smaku

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować nad miseczką. Do wydzielonego podczas filetowania soku dodać oliwę z oliwek i sos vinaigrette, całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.

Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.

Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić sosem vinaigrette. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

 

Sałatka z rukolą i soczystym kurczakiem

 


 
Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone  w paski piersi z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy rosyjskiej Prymat
4 łyżki sosu sojowego
1 pęczek rukoli
Kilka pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
200 g startego koziego sera
1 łyżka uprażonych orzechów nerkowca
Przyprawa do sałatek Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzeć miodem i musztardą, obsmażyć na patelni, dodając pod koniec sos sojowy, wystudzić. W misce wymieszać rukolę, pomidory, ser i orzechy, doprawić do smaku przyprawa do sałatek. Na wierzchu ułożyć przygotowanego wcześniej kurczaka, skropić sosem powstałym podczas smażenia.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    prawie wszystko to co lubię, oprócz czosnku :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    erym

    a ja wszystko uwielbiam, naj bardziej czosnek, jem go prawie codziennie!
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    A ja czosnek lubię, tata potrafił zjeść ząbek bez niczego , ja tylko daję radę kawałeczek tak dla zdrowia.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    wszystko uwielbiam, mam o tyle szczęście że mój teść jest z zamiłowania pszczelażem, więc na co dzień mam 100% miód którym słodzę herbatę i kawę, już nie używam cukru, jeżeli chodzi o czosnek to w okresie jesienno-zimowym często gotuję mojej rodzinie rosół i zamiast cebuli daję 2-3 ząbki czosnku, naprawdę polecam, nikt nie choruje a wszystkim bardzo smakuje:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    markiza

    mam o tyle dobrze że mój teść z zamiłowania jest pszczelażem i mam na co dzień 100% miód, czosnek natomiast dodaję do rosołu zamiast cebuli, 2-3 ząbki, serwuję rodzinie taki rosół w okresie zimowym i nikt nie choruje a wszystkim bardzo smakuje, naprawdę polecam:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Basia03

    Ja w zimę serwuję sobie mleko z miodem i czosnkiem :) pomaga i nic mnie nie rozkłada :)

Dodaj komentarz