Aktualności Doradcy Smaku

original

Robert Sowa poleca danie tygodnia na najbliższy weekend

MAKARON TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANAMI

 

Składniki dla 4 osób:


100 g makaronu tagliatelle

100 ml oliwy z oliwek

1 duży, pokrojony w paski bakłażan

2 pokrojone w piórka cebule szalotki

80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych

8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry

4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano Prymat

½ łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat

80 ml białego wina

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

100 g tartego parmezanu w płatkach

1 pęczek rukoli

Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji

8 dużych kaparów do dekoracji

 

1

 

Sposób przygotowania:


Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.

 

Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy  z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    ależ wspaniałe :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    fajne, szybkie ...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kate131

    o to z moich ulubionych dań!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kate131

    wczoraj drukowałam przepis,a dziś dostałam książke p.Sowy i jest ten przepis i inne super.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    kocham wszystko co jest z makaronem:)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Kocham dobre makarony i uwielbiam bakłażany :)))

Dodaj komentarz