Aktualności Doradcy Smaku

original

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Wywar rybny

 

Krok 1 – składniki

1 kg ości z ryb (najlepiej z białych ryb morskich)              
70 g cebuli
30 g szalotki
80 g pieczarek
70 g selera naciowego
Bouquet garni; zielone liście pora, natka pietruszki, tymianek, liść laurowy
30 g masła
Zimna woda

 

 

Krok 2 – przygotowanie ości

Ości ryb pociąć na małe kawałki, płukać w bieżącej zimnej wodzie, aż woda będzie czysta.

 

Krok 3 - warzywa

Cebulę i szalotki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić w paski.

 

Krok 4 – pieczarki

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

 

Krok 5 – bouquet garni

Wszystkie składniki bouquet garni, zawinąć w liście pora i związać.

 

Krok 6 – gotowanie

W niskim, szerokim garnku rozpuścić masło, nie dopuszczając do jego zrumienienia. Dodać cebulę, szalotkę, pieczarki i seler naciowy, krótko przesmażyć pod przykryciem, aż warzywa puszczą sok, nie dopuszczając do zrumienienia.

 

Krok 7

Następnie dodać odcedzone ości, wymieszać z warzywami, przykryć i gotować ok. 5 minut, aż ości się zetną i puszczą sok.

 

Krok 8

Całość zalać zimną wodą, dodać bouquet garni i gotować na bardzo wolnym ogniu 20-25 minut. Podczas gotowania często zdejmować szumowiny. Nie mieszać, aby wywar nie zmętniał.

 

Krok 9

Po ugotowaniu wywar odcedzić przez gęste sitko, schłodzić i usunąć z wierzchu ścięty tłuszcz. 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo ciekawa lekcja, trzeba ją starannie odrobić :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jajurek

    Ile to się trzeba namęczyć, żeby uzyskać coś, co jest tylko podstawą zupy rybnej! Inna alternatywa (dla leniwych): kostki rybne (np. Knorra). Sam często z nich korzystam, bardzo mi smakują!

Dodaj komentarz