Aktualności Doradcy Smaku

original

Śniadania z jajem

 

Dobrze nam znane i lubiane jajka mogą być również inspiracją do kulinarnych eksperymentów. Gdy znudziły nam się tradycyjne jajka na miękko może pokusić się o przygotowanie jajek po benedyktyńsku. Lista pomysłów nie ma granic. Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?

 

Krótki czas przygotowania, liczne możliwości oraz bogactwo walorów odżywczych sprawiają, że jajka na śniadanie są zawsze strzałem w dziesiątkę. Szczególnie dla wszystkich,  którzy w śniadaniach upatrują podstaw codziennego menu, dla miłośników śniadań na ciepło, jak i dla tych, którzy poszukują pomysłów na sycący posiłek.

 

Poniżej przepisy na Śniadania z jajem od Kurki Wolnej:

 

 

Pieczona cielęcina z sałatką jajeczną

 

 

Składniki dla 4 osób:

800 g udźca cielęcego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu pszczelego
Przyprawa do pieczeni Prymat do smaku
100 g suszonych owoców (morele, figi, jabłka, żurawina)
Sałatka jajeczna:
4 pokrojone w kostkę ugotowane jajka Kurka Wolna
2 posiekane szalotki
Kilka gałązek posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
1 łyżka Chrzanu tartego Smak
Sól morska, Pieprz ziołowy Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, natrzeć olejem, miodem i przyprawą do pieczeni, obłożyć suszonymi owocami i odstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu piec przez ok. godzinę w temperaturze 160°C. Wszystkie składniki sałatki połączyć i doprawić do smaku. Cielęcinę pokroić w plastry i podawać z sałatką jajeczną.

 

Kanapka z chrupiącym sznyclem wieprzowym i jajkiem sadzonym na boczku 

 

 

Składniki dla 4 osób:

600 g polędwiczek wieprzowych lub medalionów z polędwicy wieprzowej
Przyprawa do wieprzowiny Prymat
100 g mąki pszennej
4 jajka Kurka Wolna do panierowania
Bułka tarta Prymat
Oliwa z oliwek do smażenia
8 plasterków wędzonego boczku
4 jajka Kurka Wolna
 
½ główki sałaty radichcio
Mały pęczek rukoli
200 g klasycznej sałatki coleslaw
8 pomidorków cherry
4 bułki ziarniste
40 g masła do smarowania
Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, każdą przekroić w poprzek na pół i uformować medaliony. Mięso posypać obficie przyprawą do wieprzowiny i odstawić na godzinę do lodówki.

Sałaty umyć, osuszyć, a następnie ułożyć na przekrojonej na pół bułce posmarowanej masłem.

Wieprzowinę oprószyć mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie panierować w bułce tartej. Tak przygotowane sznycelki smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Gotowe sznycelki ułożyć na bułce, na nich umieścić usmażone na dwóch plastrach bekonu jajko sadzone.

Tak przygotowaną kanapkę udekorować cząstkami pomidorków cherry i gałązkami szczypiorku, podawać z sałatką coleslaw.

 

Jajka po benedyktyńsku ze szpinakiem i sosem holenderskim na tostach z pomidorami

 


Składniki dla 2 osób:

2 kromki pieczywa tostowego
2 jajka Kurka Wolna
100 g sparzonego szpinaku
1 pokrojony w plastry ząbek czosnku
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
1 łyżeczka octu
2 pomidorki koktajlowe
Sól morska, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia  
 
Sos holenderski:
100 ml klarowanego masła
3 żółtka
Sok z ¼ cytryny
Sól morska, Pieprz biały Prymat
2 łyżki białego wina

 

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażyć szpinak z dodatkiem cebuli i czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki pieczywa zrumienić w tosterze, a następnie ułożyć na nich podsmażony szpinak. Do gotującej się wody z octem i solą wybić jajka i gotować 3 minuty na małym ogniu. Jajka w koszulkach wyjąć z wody, ułożyć na tostach ze szpinakiem, polać sosem i ewentualnie zapiec na złoty kolor. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Przygotowanie sosu: masło rozpuścić w garnuszku. Trzepaczką rózgową ubić żółtka z sokiem z cytryny, białym winem, solą i pieprzem. Powoli dodawać ciepłe masło, ciągle mieszając. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem oraz ew. świeżymi ziołami.  

 

Club sandwich z jajkiem, pieczonym bekonem i pastą z kurczaka

 


Składniki dla 4 osób:

12 kromek pieczywa tostowego
4 sadzone jajka Kurka Wolna
12 plastrów upieczonego, chrupiącego bekonu (15-20 minut w temperaturze 200ºC)
4 liście sałaty lodowej
Pasta z kurczaka:
2 ugotowane piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
Sól, Pieprz biały, Papryka ostra czerwona Prymat
Do dekoracji:
Sałata lodowa, pomidory koktajlowe, pokrojona w słupki marchewka i biała rzepa.

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki pasty zmiksować w blenderze i doprawić do smaku wedle własnego gustu.

Tosty zrumienić w opiekaczu i odciąć brzegi. Na czterech tostach ułożyć sałatę lodową i pastę z kurczaka. Przykryć kolejnym tostem, na nim ułożyć ciepły bekon, jajko i przykryć trzecim tostem. Tak przygotowane kanapki przekłuć czterema wykałaczkami, pokroić na cztery części, udekorować sałatą, pomidorami i warzywami.

Tak przygotowany club sandwich można podawać z chrupiącymi frytkami oraz ketchupem, salsą pomidorową lub sosem cesarskim.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    paulina2157

    jajko na śniadanie nie ma nic lepszego,
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Odkąd pamiętam uwielbiałam jajka. To jeden ze składników, z którego w kuchni można wyczarować mnóstwo fantastycznych dań, nie tylko śniadaniowych :)

Dodaj komentarz